TZ: Autogramiáda a setkání s autorkou publikace Pracoval jsem mnoho: Soupis výtvarného díla Josefa Čapka

Autogramiáda a setkání s autorkou publikace Pracoval jsem mnoho: Soupis výtvarného díla Josefa Čapka, Díl první: Kresba / 8smička / Humpolec / 4. 6. 2020

První díl soupisu výtvarného díla Josefa Čapka získal před týdnem ocenění v soutěži Nejkrásnější kniha ČR 2019 pořádané Ministerstvem kultury a Památníkem národního písemnictví a při této příležitosti pořádá nakladatel Nadační fond 8smička ve spolupráci s Městskou částí Praha 10 autogramiádu a setkání s autorkou a grafickou designérkou této jedinečné publikace. Autogramiáda se uskuteční ve Vile bratří Čapků na Vinohradech a moderátorem rozhovoru s autorkami je kulturní novinář Petr Vizina. 

Při vzpomínce na Josefa Čapka se mnoha z nás vybaví především dětské knížky a ilustrace. O to překvapivější může pro leckoho být odhalení plné šíře jeho výtvarného díla doplněné o stěžejní akademický text, které postupně vyjde ve čtyřech svazcích pod kolektivním názvem Pracoval jsem mnoho v nakladatelství humpolecké 8smičky. Jde o doposud nejucelenější soupis celoživotního Čapkova výtvarného díla, který obsahuje pečlivě probrané veřejné i soukromé archivy a váže je do samostatných knižních „galerií“. První díl věnující se kresbě vychází již toto září a na rozsahu 648 stran je graficky skvostně zpracováno to, co doposud bylo i některým badatelům skryto.

Cílem projektu Pracoval jsem mnoho je vydání œuvre-katalogu / celkového soupisu originálních výtvarných prací Josefa Čapka, které se zachovaly v pozůstalosti, veřejných i soukromých sbírkách. Soupis je rozvržen do čtyř svazků, které budou postupně vycházet v letech 2019–2022. První je věnován volné kresbě (téměř 4 000 položek), druhý obsáhne tvorbu užitou, ilustrace, karikatury a scénografické návrhy (necelých 2 000 položek), třetí svazek se zaměřuje na malbu (cca 700 položek). Čtvrtý svazek bude věnován grafice. V každém svazku je obsažen katalog s barevnými náhledy jednotlivých prací, doprovázený obrazovým pásmem s celostránkovými reprodukcemi vybraných děl a monografickou esejí.

Ojedinělé Čapkovo dílo je proloženo znaleckým textem PhDr. Pavly Pečinkové, Csc., která se jeho fenoménu věnuje soustavně od 80. let. „Osobnost Josefa Čapka jsem si kdysi zvolila za téma své seminární práce vlastně jen náhodou, ale postupně mě natolik zaujal, že se jím zabývám přes čtyřicet let,“ vzpomíná s úsměvem autorka knihy. V minulosti publikovala řadu článků na toto téma, je autorkou monografie Josef Čapek (vydané 1995 v nakl. Svoboda), editorkou vzpomínkového sborníku Malíř básník a výboru z Čapkových výtvarných kritik Méně výstav a více umění. Připravila řadu Čapkových výstav a nyní spolupracuje s dalšími tvůrci na dalších dílech knihy.

Grafického zpracování se chopila grafická designérka Barbora Toman Tylová, členka grafického studia Toman Design. Barbora Toman Tylová je absolventkou UMPRUM a ve své tvorbě se věnuje výhradně knihám a typografii. V roce 2015 uspořádala a graficky zpracovala monografii o typografovi Oldřichu Hlavsovi Jde o to, aby o něco šlo, za kterou získala zlato na European Design Awards, cenu Type Directors Club NY a nominaci na cenu Magnesia Litera v kategorii Litera za nakladatelský čin. K osobnosti Josefa Čapka přistupuje osobně a s pokorou, záleží jí na tom, aby jeho dílo bylo kvalitně zpracované. „Popravdě texty Josefa mi jsou mnohem bližší než literární dílo jeho bratra Karla. Naopak genialitu Čapka– výtvarníka jsem dokázala docenit až v dospělosti. Možná za to mohlo naddimenzované množství špatných reprodukcí, které visely na školních chodbách,“ doplňuje své motivace k práci na knize Barbora. I proto se společně ve studiu a za podpory nakladatelství rozhodli knihu nechat vyhotovit na papír, který bude použit na tvorbu knihy vůbec poprvé. Kresby na něm vynikají natolik, že jsou těžko rozpoznatelné od originálu.

Josef Čapek nesporně patří ke klíčovým osobnostem českého moderního umění, jeho dílo nebylo až do konce dvacátého století systematicky evidováno. Teprve od roku 2008 začalo v nakladatelství Triáda vycházet první souborné kritické vydání Čapkovy tvorby literární, jeho výtvarný odkaz však soustavně zmapován nebyl. Odborně zpracované jsou zatím jen Čapkovy grafiky a knižní obálky.

Uvedení první knihy se uskutečnilo dne 01.09.2019 v Želivském klášteře.

Soupis výtvarného díla doprovází rozsáhla on-line kampaň, kde se prostřednictvím FB a Instagramového profilu Pracoval jsem mnoho mohou milovníci umění i tohoto umělce seznámit s citáty i životními postoji této jedinečné osobnosti. K vydání každého dílu náleží síťovka „ČAPKOVKA“ stejné barvy obalu knihy.