TZ: Jiří David doplnil výstavu Jsem tady v pražském DOXu pěti novými malbami

Jiří David doplnil výstavu Jsem tady v pražském DOXu pěti novými malbami / Centrum současného umění DOX / Praha / 4. 6. 2020

Jiří David od ledna 2020 vystavuje v pražském Centru současného umění DOX. Výstava maleb Jsem tady, jejímž kurátorem je význačný umělec evropského formátu Viktor Pivovarov, je od 4. června doplněna pěti novými plátny, která vznikla v době, kdy byla výstava z důvodu pandemie uzavřena.

Výstava Jsem tady je po více než 10 letech samostatná výstava Jiřího Davida v České republice. Mezi třemi desítkami děl je zastoupen také cyklus věnovaný trávě. Tomuto tématu, v západním umění velice ojedinělému, se umělec věnoval i za nouzového stavu, kdy v jeho zbraslavském ateliéru vznikla rozměrná malba (144 × 443 cm) s názvem Kdyby to byla láska, probudil bych se omámen halucinací stesku.

„Chtěl jsem návštěvníkům, kteří výstavu ještě neviděli, ale i těm, kteří už ji viděli, ale tři měsíce byla nuceně zakonzervovaná, přinést nový zážitek. Pracovně největšímu plátnu říkám Velká tráva, je to parafráze Duchampova Velkého skla. Pravděpodobně bych ji namaloval i nebýt karantény, myslel jsem na ni už v lednu při zdejší vernisáži, ale koronavirová pandemie její vznik uspíšila,“ popisuje Jiří David.

Jiří David, multimediální umělec, který od druhé poloviny 80. let výrazně spoluvytváří podobu i atmosféru českého umění, ve výstavě Jsem tady představuje díla z let 2018–2020. Pět pláten, která vznikla v době, kdy byla výstava z důvodu pandemie uzavřena, doplní výstavu Jsem tady od 4. června. Výstava je prodloužena, návštěvníci ji mohou zhlédnout do 29. června 2020. ←

Jiří David (1956), vizuální umělec zabývající se malbou, tvorbou objektů, instalacemi, fotografií, videoartem; zasahuje také do oblasti kritiky a publicistiky. Za studií na AVU v Praze spoluorganizoval neoficiální skupinové výstavy Konfrontace. V roce 1987 založil s umělci své generace skupinu Tvrdohlaví. Malbami s volným využíváním znaků a politických symbolů významně formoval postmoderní program na přelomu 80. a 90. let, kdy se také začal věnovat instalacím objektů a psaní textů reflektujících pozici umělce a umění ve společnosti. Čtyřikrát se účastnil benátského bienále.

Do povědomí široké veřejnosti vstoupil roku 2002 neonovým Srdcem umístěným na severní věži baziliky sv. Jiří na Pražském hradě. Je zastoupen v mnoha sbírkách u nás i v zahraničí.

K výstavě byl vydán katalog Jsem tady s texty Jiřího Davida a Viktora Pivovarova. Praha 2019, ISBN 978-80-970832-6-7.