TZ: Apolena Rychlíková, Vladimír Turner

Apolena Rychlíková, Vladimír Turner / Paměť města / kurátorka: Zuzana Štefková / Galerie Artwall / Praha / 3. 6. - 2. 8. 2020

V pražské galerii Artwall začíná výstava Apoleny Rychlíkové a Vladimíra Turnera, zaměřená na kritickou reflexi novodobých proměn Prahy. Věnuje se například nadměrnému turismu i klimatické krizi. Vernisáž výstavy se koná 2. 6. 2020 od 18.00 v komunitní zahradě Prazelenina, Vrahulíkové 13, Holešovice. Zároveň tamtéž proběhne diskuze na téma „Kam mizí paměť města“.

Jak se žije ve městě, ve kterém se čím dál tím víc cítíme jako nechtění hosté? To už více než rok zkoumá interdisciplinární projekt s názvem Paměť města, zaměřený na problematiku novodobých proměn Prahy. Podcasty, odborné texty, procházky po jednotlivých čtvrtích nebo diskuze, reflektující potřeby a pocity obyvatel Prahy, nově doplňuje i fotografická výstava ve veřejném prostoru v letenské galerii Artwall. Její motiv je jednoduchý: pětice rukou, které patří konkrétním Pražanům, a v nich pětice klíčů s různými klíčenkami. Ty odkazují k fenoménům, které Pražanům ztrpčují život. Autoři se zaměřili na přebujelý turismus, znečištění ovzduší a s ním související klimatickou krizi, ohrožení bezdomovectvím, novou luxusní výstavbu nebo na gentrifikaci a unifikaci služeb ve městě.

„Zajímala nás hlavně optika těch, kteří jsou změnami ve městě negativně zasaženi,“ vysvětluje Apolena Rychlíková s tím, že běžně se k tématům města vyjadřují ekonomové a developeři, zatímco hlas obyvatel zůstává nevyslyšený. „Z Prahy se ztrácí zdravý sociální mix, bydlení je nedostupné i pro střední třídu, čtvrti se gentrifikují nebo přizpůsobují jednosměrným potřebám levného turismu.“ dodává Vladimír Turner, který se tématu města a veřejného prostoru věnuje dlouhodobě. „Paměť obsažená v lidech a jejich příbězích mizí. Namísto města pro lidi se z Prahy stává město pro zisk,“ uzavírají autoři výstavy.

Součástí výstavy budou i doprovodné akce: v rámci vernisáže proběhne diskuze se zástupci odborníků i Pražanů na téma novodobých proměn Prahy. V ní vystoupí například socioložka Barbora Matysová, která se věnuje vylidňování Karlína, nebo jedna z protagonistek výstavy, sociální pracovnice se zkušeností s bezdomovectvím, Zuzana Křičková. Doplní je urbanistka Yuliya Moskvina z Platformy Stop Airbnb. Vernisáž se odehraje v holešovické Prazelenině.

„Přišlo nám důležité podpořit skutečně lokální podnik, který dbá na potřeby místních a rozvíjí sousedské vztahy místo jednoduché honby za maximalizací zisku,“ říká Rychlíková. V půlce července se také uskuteční kritická procházka po Holešovicích s architektem a urbanistou Jakubem Nakládalem. Ta na konkrétních případech vysvětlí, s jakými problémy se dnešní pražské čtvrti potýkají a jak a proč se Holešovice v posledních letech proměnily. Informace o procházce bude možné sledovat na facebookové stránce Paměti města a galerie Artwall.