TZ: Program Antikvariát a klub Fiducia červen 2020

Program Antikvariát a klub Fiducia červen 2020 / Ostrava / 27. 5. 2020

Z důvodu mimořádných opatření spojených s pandemií koronaviru budeme náš program od června do září uskutečňovat především venku. Všechny akce budeme kvůli dodržení nařízení pořádat až do odvolání S OMEZENOU KAPACITOU MÍST- venkovní akce s kapacitou 30 osob, akce v klubu s kapacitou 20 osob. Rezervujte si proto včas místa  - osobně v antikvariátu a nebo telefonicky na čísle 596 117 312 (po - pá 10:00 - 18:00).

Antikvariát i galerie jsou otevřeny v pracovní dny od 10:00 do 18:00, vybaveny desinfekcí a dodržují všechna doporučení tak, abyste se u nás cítili bezpečně. V galeriích bude do doby ukončení nouzového stavu omezen maximální počet návštěvníků najednou na 10 osob, abychom byli schopni zajistit rozestupy 2 metry.

4. 6. v 17:30 HALDY TADY PROSTĚ JSOU

Terénní přednáška geomorfologa Jana Lenarta.

Sraz: u dolu Petr Bezruč (na zastávce trolejbusu Revírní bratrská pokladna, trol. č. 104, 106)

Pozor - kapacita pouze 30 osob.

V době, kdy klademe stále větší důraz na kvalitu veřejného prostoru a krajiny, ve které žijeme, na mnoha místech Česka vyvstává otázka jak naložit s prostory po dobývání surovin. Typickou krajinou po těžbě je Ostravsko. 27 let od ukončení těžby černého uhlí začíná nová generace Ostravanů řešit svůj vztah k památkově chráněným důlním areálům, zatopeným poklesům a haldám, které v krajině zůstaly jako svědkové překotné industrializace a extenzivního předrevolučního dobývání. Výsledky dotazníkového šetření, které probíhalo v rámci výuky na Ostravské univerzitě, ukazují, že vztah k takové krajině se rodí pomalu a ztuha. Přímo v terénu vám geomorfolog Jan Lenart ukáže, jaká jsou specifika a unikáty ostravských hald a představí také čerstvé výsledky dotazníkového šetření.

Sraz: u dolu Petr Bezruč (na zastávce trolejbusu Revírní bratrská pokladna, trol. č. 104, 106)

14. 6. 10:00 - 18:00 Ostravský výlet do Polaneckého lesa

Průvodci: botanička Zdenka Rozbrojová, historik umění Martin Strakoš, literární kritik Pavel Hruška

Sraz na tramvajové zastávce Horymírova (tram. č. 2 a 7)

Pozor - kapacita pouze 30 osob.

Další z výletů s průvodci, kteří se podíleli na poetickém průvodci Cesty do ostravského (v)nitrozemí. Leitmotivem našeho putování bude řeka Odra, která od nepaměti představuje přirozenou hranici mezi Moravou a Slezskem i významnou záštitu života místních obyvatel. Čas od času se ale promění i ve svéhlavého ničitele lidských sídel. Je zkrátka něco jako zdejší Jordán. U slepého ramene Maschinenhausu i v přírodní rezervaci Polanecký les najdeme nejen vzácné rostliny a živočichy, ale také výrazné stopy po lidské činnosti, které ovlivnily tvář tamní přírody. Naše putování ukončíme u splavu v Polance, za pěkného počasí plavky s sebou

16. 6. 2020 v 18:00 Petra Vlčková

Vernisáž výstavy ve Fotografické galerii Fiducia.

Výstavu uvede Tomáš Pospěch.

Pozor - kapacita vernisáže pouze 20 osob.

RS je název pro otevřený dlouhotrvající cyklus fotografií, který pojednává o nemoci Roztroušená Skleróza. RS je chronické autonomní onemocnění, při kterém lidský imunitní systém napadá nervovou soustavu. Projekt reflektuje každodenní kontakt s nemocí a akcentuje skrytou fascinaci nad nekontrolovatelnou proměnnou vlastního těla pomocí fotografií a koláží.

21. 6. v 10:00 Výtvarný ateliér pro děti a jejich rodiče

Za pěkného počasí se koná v Husově sadu.

Ateliér vedou Marcela a Max Lysáčkovi.

Sraz před Fiducií.

Pozor - kapacita venku pouze 30 osob, uvnitř pouze 20 osob.

23. 6. v 18.00 Náboženská revoluce na Ostravsku 1920

Terénní přednáška historika Martina Jemelky

Na závěr pokřtíme červnové číslo bulletinu Krásná Ostrava.

Sraz: U kostela Neposkvrněného Početí Panny Marie v Radvanicích (zastávka trolejbusu č. 101 U Švasty).

Pozor - kapacita pouze 30 osob.

Ferdinand Peroutka označil rok 1920 nejtemnějším časem meziválečného Československa. Národní revoluce Čechů a Slováků plynule přešla do revoluce sociální, jejímiž projevy bylo enormní stávkové hnutí, rozpad sociální demokracie a vznik KSČ. Na Ostravsku se po doznění plebiscitních bouří k sociální revoluci připojila i revoluce náboženská, související s ustavením Církve československé (8. 1. 1920) a její vůbec první náboženské obce v Radvanicích ve Slezsku (15. 1. 1920). Do centra poválečné náboženské revoluce na severovýchodní Moravě a v českém Slezsku se vypravíme společně s Martinem Jemelkou, historikem českého dělnictva a moderních náboženských dějin. Cílem budou kostely církví římskokatolické a československé a "spiritistická kolonie" v Radvanicích.

26. 6. v 17:30 S barokní poezií ke starobělským Lurdám

Terénní přednáška literárního historika Jana Malury.

Barokní poezii čte herec Šimon Krupa.

Sraz: na autobusové zastávce Stará Bělá - Kulturní dům (autobus č. 26, 55, 59)

Pozor - kapacita pouze 30 osob.

Barokní poezie má mnoho podob a může nečekaně oslovovat i současného člověka. Literární historik Jan Malura představí několik pozoruhodných českých i světových autorů 17. a 18. století, v jejichž tvorbě se hovoří o kráse a její pomíjivosti, smrti a naději, radosti i úzkosti, lásce milostné i duchovní. Představí také básně a písně k putování krajinou a k návštěvě poutního místa.

Terénní přednáška povede od barokního kostela sv. Jana Nepomuckého k poutnímu místu Starobělské Lurdy, kde se nachází více než sto let stará kaplička a studánka. Zakončíme ji na smyčce tramvají ve Výškovicích (tram. č. 2, 6, 7).

do konce srpna

7 X 7 ZPŮSOBŮ KORONÁRNÍ CIRKULACE

Výstavní projekt ostravských sedmi neziskových galerií ve vitrínách Ostravice-Textilie.

Společný projekt galerií Jáma 10, Nibiru, Dukla, Saigon, GAFU, Fotografická galerie Fiducia a Galerii Dole.

Do 20. 6. přihlášky do soutěže

VEŘEJNÁ SOUTĚŽ NA PAMĚTNÍ DESKU VĚNOVANOU OSTRAVSKÝM OBĚTEM KOMUNISTICKÝCH REPRESÍ

Spolek Fiducia ve spolupráci s okrašlovacím spolkem Za krásnou Ostravu, zástupci politických vězňů 50. let, Sokolem a Gymnáziem Olgy Havlové vypsal veřejnou soutěž na pamětní desku, která bude věnována obětem ostravského monstrprocesu Buchal a spol. Veškeré informace k soutěži najdete na webu www.krasnaostrava.cz, uzávěrka přihlášek je 20. 6. 2020.

do 8. 7.

PASTRŇÁK

Výstava malíře Petra Pastrňáka v Galerii Dole.

Pro malíře Petra Pastrňáka, severomoravského rodáka z Frýdku - Místku neplatí v umělecké práci dané jistoty. Každým obrazem, ať již ho vytváří na plátno nebo na papír, pokouší své možnosti a otevírá se očekáváním. Na výstavě je zachycen stav malířova malování v posledních letech, s větší či menší připomínkou minulosti. Kurátor: Martin Dostál