TZ: Dům umění města Brna bude od 12. května 2020 znovu otevřen pro veřejnost

Dům umění města Brna bude od 12. května 2020 znovu otevřen pro veřejnost / Brno / 11. 5. 2020

12. května 2020 bude Dům umění města Brna opět otevřen pro veřejnost. Návštěvníci mohou v budově Domu umění na Malinovského nám. 2 vidět prodlouženou výstavu Martina Zeta SOCHAŘ MILOŠ ZET – ZDI, SOKLY A MAKETY.

Dům umění města Brna nabízí návštěvníkům slevu na vstupné ve výši 50% a speciální akci pro rodiny s dětmi – platí pouze jeden a ostatní mají vstup zdarma.

Dům pánů z Kunštátu zůstává z důvodu výstavní pauzy nadále uzavřen. Od 9. června 2020 zde bude otevřena výstava ŠEST POHLEDNIC. Dodatečná vernisáž výstavy se však uskuteční až 23. června 2020 od 18 h.

Výstava Martina Zeta bude kvůli uzavření výstavy z důvodu vládních opatření prodloužena až do 26. července 2020. Doprovodné programy zatím realizovány nebudou. 17. června bude možné navštívit komentovanou prohlídku výstavy s omezenou kapacitou diváků.

Martin Zet: Sochař Miloš Zet – zdi, sokly a makety

12. 5. – 26. 7. 2020

Dům umění města Brna, Malinovského nám. 2

Otevřeno út – ne, 10 – 18 h

Martin Zet tematizuje svým dílem nedávnou totalitní historii, která není ani u nás, ani jinde v Evropě dosud uzavřena. Dotýká se stále bolestivého stavu českého kulturního prostředí, které sice vykazuje výraznou živost i velký tvůrčí potenciál, ale také patogenní rysy deformující naši kulturní paměť. Vědom si faktu, že nejlepší obranou proti potlačované paměti je paměť sama, sahá Martin Zet znovu po tematizaci díla svého otce, sochaře Miloše Zeta (1920–1995), spjatého s oficiální kulturou komunistického Československa. Zetova výstava přinese mimo jiné informaci o tvůrčím procesu, který vedl k sochařským realizacím jeho otce ve veřejném prostoru – od skic, které se snažil dopracovat v měřítku pro konkrétní situace, k jejich realizaci v materiálu, až po jejich odstraňování po roce 1989.

Jolana Havelková a autoři

Šest pohlednic

9.6. – 26.7.2020

Dům pánů z Kunštátu

Dominikánská 9, Brno

Otevřeno út – ne, 10 – 18 h

Vernisáž 23. 6. 2020 v 18 h

Autorská výstava ve spolupráci s Terezií Petiškovou

Výtvarné řešení výstavy: Denisa Sedláková

Výstava Šest pohlednic v Domě Pánů Z Kunštátu představuje stejnojmenný projekt fotografky Jolany Havelkové. Vystavené fotografie, koláže, kresby, malby, partitury asambláže, objekty, texty či videa více než 150 autorů spojuje jeden motiv – pohlednice s autorčinou černobílou fotografií. Různorodá umělecká i jiná vyjádření jsou tak reakcí na dílo Havelkové.