Otevírají se muzea, galerie a některé památky

11. 5. 2020ČTK Infoservis

Ode dneška se mohou lidé po dvou měsících znovu vydat na výstavy a do muzeí a galerií. Vláda zmírnila svá opatření vydaná proti šíření koronaviru, přesto návštěvníky kulturních institucí stále omezuje a nařizuje nosit v nich roušky, mýt si ruce dezinfekcí a dodržovat dvoumetrové odstupy.

Některá muzea a galerie se otevřou až v úterý, protože pondělí je pro ně tradiční zavírací den. Otevřou se také parky a zahrady u některých památek či exteriéry přírodních skanzenů. A mnohé instituce nabízejí až padesátiprocentní slevy na vstupném, aby zájemce přilákaly.

Vládní harmonogram umožňuje také otevřít pro veřejnost kina a divadla, pokud v nich nebude najednou více než sto lidí, bude obsazena jen každá druhá řada a lidé budou sedět ob jedno sedadlo. Nebudou ale smět být otevřená občerstvení, bary a kavárny v těchto zařízeních. S uvedením premiér distributoři zatím čekají. Kinaři většinou plánují otevírat, mnoho divadel ale už do konce sezony hrát pro diváky nebude.

Ode dneška se otevře také většina židovských památek v Praze, s téměř padesátiprocentní slevou budou moci lidé přijít na světově proslulý Starý židovský hřbitov, do Maiselovy, Pinkasovy nebo Klausové synagogy. V úterý plánuje otevřít i Národní galerie Praha.

Národní památkový ústav částečně otevře od pondělí přes 20 památek ze stovky objektů, které spravuje. Zpřístupní některé zříceniny hradů, hradní nádvoří, zámecké parky a zahrady.

ČTK | Jakékoliv publikování nebo další šíření obsahu České tiskové kanceláře je bez písemného souhlasu Artalk z.s. zakázáno. ©ČTK