TZ: Starý psi

Starý psi / kurátorky: Martina Vítková, Eliška Jedličková / Východočeská galerie v Pardubicích / Pardubice / 18. 3. – 20. 9. 2020

Výstava je věnována pětici autorů spjatých s Pardubicemi, na jejichž životě je možné rozvinout úvahy o vztahu životní cesty umělce a jeho díla. Ačkoli spolu "Starý psi" - Alva Hajn, František Kyncl, Jiří Lacina, Bedřich Novotný, Josef Procházka - studovali v Praze na střední škole, jejich otisk v dějinách českého výtvarného umění je rozdílný. Kynclova emigrace, Hajnovo předčasné úmrtí tři dny před velkou pražskou výstavou v roce 1991, věznění Jiřího Laciny a kličkování mezi uživením se a zaprodáním se v době normalizace u ostatních jejich příběhy odlišuje. Josef Procházka pořádal v Heřmanově Městci v osmdesátých letech tzv. Bienále v prasečím chlívku, kam se sjížděla pravidelně řada disidentů z celých Čech. Alva Hajn zval široký okruh přátel na jednodenní výstavní akce do Polní Chrčice. Přehled o světovém dění byl umělcům zprostředkováván zprávami, dopisy, katalogy a telefonáty od Františka Kyncla z Düsseldorfu. Pro kulturní život byli důležití všichni.

Počátek 60. let, dobu Sekce mladých a výstav Za pasáží, doplní připomínka souvislostí s dílem Jana Steklíka, Karla Nepraše, Václava Sokola, Olafa Hanela a Zbyška Siona. Takzvané "Pardubické obrození" bylo dílem nejen výtvarníků, ale i divadelníků, architektů a básníků. Cílem projektu není pouze vyprávět o umění na Východě Čech, ale také podat svědectví o době, která je utvářela. Výstavu a celé její pozadí doplní výběr uměleckých děl z nejdůležitějších tvůrčích období, dokumentárních fotografií a archivní doklady.