TZ: Národní technické muzeum se otevírá 19. 5.

Národní technické muzeum se otevírá 19. 5. / Praha / 7. 5. 2020

Národní technické muzeum se v úterý 19. května 2020 otevírá pro veřejnost. Provoz muzea v Praze na Letné je přizpůsoben současným podmínkám a NTM zve návštěvníky do muzea na bezpečnou prohlídku 9 expozic a 6 výstav. V následujících týdnech budou pro veřejnost otevřeny i pobočky NTM – Centrum stavitelského dědictví NTM Plasy a to 26. 5. 2020 a Železniční depozitář NTM Chomutov a to od 5.6. – provozní doba depozitáře se mění a nově bude otevřen ve dnech pátek až neděle.

Generální ředitel NTM Karel Ksandr uvedl: „Jsem velice rád, že se Národní technické muzeum opět otevírá pro návštěvníky. Děkuji kolegům za jejich práci v komplikovaných podmínkách a všem návštěvníkům, kteří do muzeum v blízké době zavítají. Pro jejich bezpečnost jsme udělali maximum a věřím, že budou mít pochopení pro určitá aktuální opatření. Především bych ale chtěl poděkovat      zdravotníkům, hasičům a policistům za jejich mimořádné úsilí v posledních týdnech. Pro členy Integrovaného záchranného systému jsme jako alespoň malé poděkování připravili volné vstupenky do muzea“.

Budova Národního technického muzea na Letné se otevře pro návštěvníky v úterý 19. května 2020. Vstupenku bude možné zakoupit na pokladně a zaplatit jak v hotovosti tak bezkontaktně. Muzeum je otevřeno v běžné otevírací době: úterý až neděle a státní svátky od 9.00 do 18.00.

Zveme návštěvníky na prohlídku 9 stálých expozic včetně oblíbené Dopravní haly s velice cenou sbírkou dopravních prostředků. Otevřena je také úspěšná výstava Fenomén Jawa aneb Jawa, jak ji neznáte, do konce června výstava Technika v diktaturách, věnovaná technice a přístrojům z doby totalit, a další 3 výstavní projekty. V budově NTM budou platit zvýšená hygienická pravidla – nutnost zakrytí obličeje rouškou, povinného používání desinfekce rukou a dodržování stanovené kapacity návštěvy muzea a expozic, tak aby návštěva muzea byla zcela bezpečná. V současnosti nebude z provozních důvodů možné navštívit expozice Architektura, stavitelství a design; Televizní studio, Hernu Merkur, Měření času a Chemie kolem nás. Nekonají se komentované prohlídky Uhelného a rudného dolu ani žádný doprovodný program či akce pro školní skupiny. Uzavřena zůstává studovna knihovny a badatelna archivu NTM. Více informací na www.ntm.cz.

Znovuotevření Národního technického muzea slavnostním způsobem připomene koncert, který NTM připravilo ve spolupráci s Pražským jarem na neděli 31. května od 20 hodin. Živý přenos z Dopravní haly NTM, kde mezi unikátními historickými dopravními prostředky vystoupí kytarista Lukáše Sommer a jeho host kontratenorista Jan Mikušek, bude možné sledovat na webových stránkách Pražského jara festival.cz/koncert/lukas-sommer-zive-z-narodniho-technickeho-muzea a ve vysílání Českého rozhlasu.

Centrum stavitelského dědictví NTM Plasy přivítá návštěvníky od úterý 26. května 2020 za zvýšených bezpečnostních pravidel v běžné otevírací době: úterý až neděle a státní svátky od 9.00 do 17.00. Uzavřena bude interaktivní část Expozice stavitelství s názvem Stavební hřiště. Více informací na muzeum-plasy.cz.

Železniční depozitář NTM Chomutov bude zpřístupněn pro veřejnost v pátek 5. června 2020 v otevírací době pátek až neděle od 9.00 do 17.00. Více informací na muzeum-chomutov.cz.

Platnost zakoupených vstupenek a dárkových poukazů na čestnou vstupenku, které byly zakoupeny či odeslány do 31.3. 2020, je prodloužena o půl roku.

Děkujeme návštěvníkům za podporu a pochopení a prosíme je o dodržování bezpečnostních pokynů. Věříme, že návštěva Národního technického muzea přes aktuální opatření pro ně bude příjemným zážitkem. Mimopražské pobočky můžeme doporučit jako mimořádně zajímavý letní výletní cíl.