Grand designérkou roku je podruhé Lucie Koldová, Květa Pacovská byla uvedena do Síně slávy

29. 4. 2020ČTK Infoservis

Hlavní vítězkou cen Czech Grand Design 2019 se stala Lucie Koldová, která se věnuje především designu nábytku a svítidel. Je prvním vítězem a držitelem titulu Grand designér roku, který v historii ceny své vítězství zopakoval. Do Síně slávy byla uvedena výtvarnice Květa Pacovská. Vzhledem k trvajícím opatřením proti šíření koronaviru předali pořadatelé namísto slavnostního večera v divadle ceny vítězům individuálně. Spolu s jejich pozdravy oznámili vítěze v pořadu České televizi.

Každý z vítězů získal originální trofej s názvem Kus snu, kterou navrhla Tereza Rosalie Kladošová, Grand designérka roku 2018.

Koldová, designérka stejnojmenné značky a kreativní ředitelka společnosti Brokis, má za sebou mnoho tuzemských i mezinárodních úspěchů. V uplynulých letech na sebe upozornila kromě návrhů nábytku a svítidel pro řadu známých značek také jako autorka Designérie, hlavní výstavy Designbloku. Jako první česká designérka představila svojí vizi v projektu Das Haus v Kolíně nad Rýnem. Dnes vedle hlavní ceny získala i prvenství v kategorii Designér roku 2019.

Kromě jediného ročníku Czech Grand Design se objevila ve všech zbývajících 13. V roce 2007 a 2008 bodovala poprvé s nominací v kategorii Objev roku, následně nechyběla ani jednou v kategorii Designér roku. Několikrát se probojovala do finále, třikrát kategorii vyhrála a jednou získala i nominaci v kategorii Designér šperku roku.

"Lucie Koldová ve své tvorbě vždy hledala něco prospěšného, něco, co naplňuje její představu funkčnosti. Přesně tomu odpovídá i její nová kolekce nábytku Manta pro mmcité1. Pro tvar ohýbaného hliníkového plátu spočívajícího na subtilní ocelové konstrukci se stal inspirací pohyb rejnoka, po něm dostala kolekce i jméno," uvedla Alena Řezníčková, členka poroty kategorie Designér roku.

Porota v kategorii Módní designér vybrala Jana Černého, který představil nový design klasických tenisek Prestige x Jan a vlastní kolekci oděvů pro sezonu podzim/zima 2019. V kategorii Designér šperku připadlo první místo Elišce Lhotské za minimalistickou kolekci šperků So inspirovanou matérií vody a jejím možným nedostatkem v budoucnosti.

Nejlepším výrobcem roku byla zvolena firma Master & Master, která loni uvedla židle Cocon od Lucie Koldové a také lavičku Steps dvojice Herrmann & Coufal. Objevem roku se stal Vítek Škop, který zaujal komplexním projektem Vividbooks přinášejícím inovativní způsob zatraktivnění výuky fyziky.

ČTK | Jakékoliv publikování nebo další šíření obsahu České tiskové kanceláře je bez písemného souhlasu Artalk z.s. zakázáno. ©ČTK