TZ: Galerie Holešovická Šachta spouští online videogalerii

Galerie Holešovická Šachta spouští online videogalerii / Praha / 31. 3. 2020

Vzhledem k současné situaci, kdy kulturní provozy stojí a výstavní projekty drtivé většiny kulturních institucí jsou zrušeny či odloženy na neurčito, rozhodli jsme na situaci zareagovat a připravit online platformu pro prezentaci audiovizuálních projektů. Naším záměrem je dát možnost umělcům prezentovat svá díla v online prostoru, a zároveň využít výhody rozšířeného publika, kterou právě online prezentace poskytuje. Projekt zároveň není jednorázovým suplováním offline provozu galerie, ale má ambici stát se jejím rovnocenným ekvivalentem v online prostředí.

Na webu www.holesovickasachta.cz/digitalgallery budeme pravidelně zveřejňovat vybraná díla. Projekt je zkušební platformou tohoto druhu provozu a bude zaměřen zejména na video art a díla, která vznikla přímo pro potřeby online prezentace, jejich výběr postupně rozšíříme o další digitální média.

Tuto zprávu zároveň bereme jako výzvu autorům, kteří se videoartem, či jinou formou digitálních médií, které je možné prezentovat v online prostoru, zabývají. Pokud máte zájem o prezentaci své tvorby, zašlete nám odkaz na svou práci (skrze Vimeo, YouTube či WeTransfer) s odpovídajícím popisem na email info@holesovickasachta.cz s předmětem Digital Gallery. Vybraná díla pak rádi zveřejníme.

Projekt digitální galerie startujeme trojicí autorů, kdy od každého z nich prezentujeme dva audiovizuální projekty.

První dva videoarty představuje Šimon Sýkora (*1990), který je absolventem ateliéru Malba II Vladimíra Skrepla na pražské Akademii výtvarných umění. Jeho videa Večírek a One Man Army z roku 2019, které nedávno vystavil v galerii Pragovka, odkazují na vizualitu počítačových her či performativní trolling.

Další umělkyní je Olga Krykun (*1994), studentka Ateliéru malby pod vedením Jiřího Černického a Michala Novotného na pražské UMPRUM, která ve svých videích Don’t Panic a Glypton Expert Interview pracuje s bizarní surrealistickou estetikou a čarodějnickou mystikou, protkanou odkazy na memy, sociální sítě a youtuberství.

Třetím autorem je Adrian Altman (*1993), student Akademie výtvarných umění v Praze v ateliéru Malba III Josefa Bolfa, který představuje videa I Saved The World a Gotta Go Fast! – skládá video gamingem a webovými memy zahlcené ironizující videokoláže, které ostře glosují a vymezují se vůči popkulturním společenským konvencím a jejich významům.

Nová videa pro vás budeme zveřejňovat dvakrát týdně. Zároveň budeme rádi za Vaše názory a připomínky k webu, který budeme postupně vylepšovat. Sledujte nás na https://www.facebook.com/HolesovickaSachta/.

Věříme, že v těžké době, kdy je pandemií ochromen provoz celé kulturní scény, dáme tímto způsobem umělcům alespoň částečně prostor k prezentaci.