Národní galerie zrušila výstavy plánované ke konci roku

2. 4. 2020ČTK Infoservis

Národní galerie Praha (NGP) zrušila s odvoláním na situaci vyvolanou koronavirem většinu výstav naplánovaných na druhou půlku letošního roku. Rozhodnutí se dotklo i prezentace finalistů Ceny Jindřicha Chalupeckého. Měla sice začít až v polovině října, ale NGP ji ve středu zrušila dopisem organizátorům ceny s odkazem na nutnost šetření kvůli propadům tržeb. ČTK to dnes řekla ředitelka Společnosti Jindřicha Chalupeckého Karin Kottová. Později dnes poslala ředitelce NGP a ministrovi kultury otevřený dopis.

"Jakkoli si uvědomujeme závažnost situace a její dopad na kulturní instituce, Vaše jednání nás překvapilo. Zatímco velká část kulturních institucí i poskytovatelé dotací projevují snahy o co největší zmírnění negativních dopadů aktuální situace na jednotlivé organizace a umělce a přistupují k podpůrným opatřením a programům, Vámi reprezentovaná instituce jako by se vydávala opačným směrem," stojí v dopise. Kottová v něm žádá o odůvodnění kroků ředitelky NGP.

Podle webu NGP by se měly letos konat výstavy Rembrandta, Mikuláše Medka, amerického kreslíře Saula Steinberga a výstava buddhistického umění. Zbytek výstav plánovaných na podzimní sezonu tak, jak ji NGP už představila, nyní v plánech nefiguruje. O změnách ve výstavních plánech galerie nejsou podle informací ČTK příliš informováni ani zaměstnanci NGP. Ruší se také vydání knih souvisejících i s už pořádanými výstavami.

Vedením galerie pověřená ředitelka Anne-Marie Nedoma Kottové v dopise sdělila, že vzhledem k mimořádné situaci s COVID-19 a následným vládním opatřením jsou nuceni změnit veškerý program. Zrušení výstavy Ceny Jindřicha Chalupeckého potvrdila ČTK mluvčí NGP Eva Sochorová. NGP je podle ní ve velké nejistotě a čelí masivnímu výpadku příjmů. "Z toho důvodu jsme nuceni měnit výstavní plán pro letošní rok. Musíme určit priority tak, abychom zachovali především rozpracované projekty, jejichž financování již započalo," uvedla.

"Zrušení spolupráce se Společností Jindřicha Chalupeckého je otázkou především finanční. Na výstavě jsme se měli podílet finanční částkou, ale nejedná se o výsledné číslo, pořádání projektu s sebou pro NGP nese řadu dalších nákladů. Ve chvíli, kdy redukujeme vlastní původní program, nejsme schopni zrealizovat veškeré programy partnerské, což nás velmi mrzí," doplnila mluvčí.

Kottová uvedla, že na výstavě se měla společnost podílet sumou 1,5 milionu korun a NGP částkou 150.000 korun. Organizátoři ceny by se podle ní dokázali možná vypořádat i s tím, že by galerie finančně nepřispěla vůbec; mrzí ji to, že galerie ustupuje od spolupráce.

Ne všechny veřejné instituce postupují v koronavirové krizi stejně. Galerie hlavního města Prahy není příspěvkovou organizací státu, ale Prahy, připravuje ale všechny své výstavy na letošní rok, jak řekla ČTK její mluvčí Michaela Vrchotová. Připravují se i výstavy, které měly být otevřené na konci dubna. "Pokud to nebude možné, budeme čekat, až přijde ta chvíle, nicméně výstavy budou připravené k otevření," uvedla.

Výpadky z tržeb v řádech desítek milionů za měsíc mají všechny velké příspěvkové organizace ministerstva kultury - Národní muzeum, Národní divadlo či Národní památkový ústav. Ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD) uvedl, že na pomoc kultuře chce požádat vládu o 1,5 miliardy korun. Řekl, že podpořit chce kulturu ve státních institucích i nezávislou.

Anne-Marii Nedomu pověřil v září vedením instituce do té doby, než bude vypsán konkurz na řádného šéfa. Zřídil tehdy také garanční radu, která konkurz připravila. Její poslední jednání ale bylo zrušeno a jak nyní řekl ČTK její předseda Josef Pleskot, mělo by se konat 6. dubna. Pokud by se tak stalo, mohl by být podle něj konkurz vyhlášen do Velikonoc. Vyjádření ministerstva kultury k tomu se ČTK nepodařilo získat.

ČTK | Jakékoliv publikování nebo další šíření obsahu České tiskové kanceláře je bez písemného souhlasu Artalk z.s. zakázáno. ©ČTK