Iniciativa umělců a kurátorů #umenipomaha šije roušky pro pečovatelské domy a neziskové organizace

Iniciativa #umenipomaha sdružuje profesionální umělkyně a umělce, studentky a studenty vysokých uměleckých škol a koordinuje jejich společné úsilí v boji proti viru COVID-19. Dobrovolníci zapojení do projektu šijí a distribuují roušky pro nejohroženější sociální skupiny, převážně z řad seniorů v pečovatelských domech nebo lidí bez domova.

Dobrovolnice #umenipomaha Martina Lhotová, Barbora Kotěšovcová a Anna Tran jsou módní návrhářky a v současné době studují na pražské Vysoké škole uměleckoprůmyslové v Ateliéru módní tvorby.

„Iniciativu jsme se rozhodli založit ve chvíli, kdy došlo k hluboké materiálové krizi, a jelikož maminka jednoho z nás pobývá v zařízení pro seniorky a seniory, byli jsme informováni o nepřipravenosti těchto zařízení ze strany státu tuto krizi ustát. Jelikož jsme sami aktivní součástí umělecké scény, tak jsme se rozhodli přirozeně oslovit i její další členy, sjednotit se a společně pomoci v řešení této situace," říkají zakladatelé iniciativy Hynek Alt, umělec a pedagog na pražské FAMU, Radek Brousil, umělec a student doktorandského studia na pražské UMPRUM, Kristýna Hájková, studentka kurátorských studií na Fakultě umění a designu Univerzity Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem a Miloslav Vorlíček, ředitel galerie lítost.

#umenipomaha v současné době sdružuje 49 dobrovolnic a dobrovolníků, kteří zajišťují rozvoz, šití roušek i koordinaci celé akce, a jejich počet každým dnem roste. Díky zapojení podporujících firem se daří navyšovat i objem dodaných ochranných pomůcek těm, kteří je nejvíce potřebují. Během prvního týdne bylo doručeno 1862 roušek a při jejich distribuci byla pokryta vzdálenost 583 kilometrů po Praze a dalších lokalitách. Hlavním odběratelem je aktuálně nezisková organizace NADĚJE o.s., která pečuje o lidi bez domova. Dalšími odběrateli jsou Onkologická klinika Fakultní nemocnice v Praze, Domov seniorů se zvláštním režimem v obci Krásná Lípa, studentský spolek Medicinaulici a v neposlední řadě iniciativa Food Not Bombs, která v terénu distribuuje teplé jídlo lidem bez domova.

#umenipomaha spolupracuje s dobrovolnickou organizací sdružující šičky a šiče ROUŠKY Praha, Městskými částmi Praha 3 a Praha 7, Ateliérem módní tvorby na pražské Vysoké škole uměleckoprůmyslové a galanteriemi s nevyužitými látkami Textile Mountain a Overall office. Poslední jmenovaní vytvořili příručku, jak správně ušít roušku, již naleznete ke stažení na našich webových stránkách.

„Do akce se zapojily desítky dobrovolníků, kteří šijí roušky nebo dodávají bavlněný materiál. Máme radost ze sounáležitosti a odhodlání,“ doplňují dobrovolnice a módní návrhářky Karolína Juříková a Kristýna Nováková z módního labelu Overall Office.

#umenipomaha tvoří dobrovolníci z řad umělkyň a umělců, studentek a studentů umění, kurátorek a kurátorů, galeristek a galeristů z české umělecké scény. Projektu věnují veškerý svůj volný čas bez nároku na honorář, přestože kulturní sféra prochází v souvislosti s vládními opatřeními z března 2020 hlubokou krizí.

Adresa: Přívozní 1054/2, Praha 7 – Holešovice, 170 00

web: www.umenipomaha.org