Zaorálek rozhodl uzavřít pro návštěvníky příspěvkové organizace ministerstva kultury

10. 3. 2020ČTK Infoservis

Ministr Lubomír Zaorálek (ČSSD) rozhodl uzavřít pro návštěvníky všechny příspěvkové organizace ministerstva kultury. Zavřou se galerie, knihovny, muzea i památkové objekty. "Nejsme schopni vyloučit, že se v galeriích, muzeích či knihovnách shromáždí větší množství lidí," řekl dnes Zaorálek novinářům. Zavře se dnes v 18:00 a bude se vracet vstupné, doplnil.

Bezpečnostní rada státu dnes rozhodla o tom, že se z preventivních důvodů budou rušit všechny akce, v nichž by se mohlo najednou shromáždit více než 100 lidí. Zaorálek dnes uvedl s odkazem na ministerstvo zdravotnictví, že není možné v divadlech, studovnách či knihovnách dodržet doporučený limit dvoumetrového odstupu mezi lidmi, aby se předcházelo nákaze koronavirem. "Jde hlavně o zdraví občanů a o to, aby naše opatření byla efektivní," uvedl ministr.

Své programy začaly dnes rušit či omezovat nejen organizace zřizované státem, městy či kraji, ale také nezávislé organizace, jejichž pracovníci nemají stálé platy. Pro ty může být výpadek ze vstupného až likvidační, jak řekla ČTK zakladatelka společnosti Tanec Praha Yvona Kreuzmannová. Zaorálek na dotaz ČTK uvedl, že pokud se vláda dohodne na tom, že bude ušlé zisky podnikatelům kompenzovat, bude usilovat o to, aby se takové opatření vztahovalo i na resort kultury. Vláda zatím jednala o úvěru pro podnikatele.

Ministr a ředitelé největších příspěvkových organizací, tedy Národního muzea, Národního divadla, Národní galerie Praha, Národní knihovny či Národního památkového ústavu, dnes uvedli, že opatření se týká především veřejnosti. "Hledá se způsob, jak teď na přechodnou dobu zajistit funkci těchto organizací nebo jejich činnost tak, aby fungovaly v maximální možné míře a zároveň, aby se tam nekonaly akce, na kterých by se shromažďovalo větší množství lidí," řekl Zaorálek.

Mluvčí Národního divadla Tomáš Staněk ČTK řekl, že jen za dnešní zrušené představení vyprodané Rusalky bude divadlo vracet 700.000 korun na vstupném. Pokud by se mělo vracet vstupné za všechna představení do konce března, činila by tato suma kolem 20 milionů korun. V divadle se bude dál zkoušet, všichni dodržují doporučená hygienická opatření. V případě velkých inscenací se zkoušky rozloží a bude se zkoušet po částech - například zvlášť orchestr a zvlášť sbor, tak, aby momentální počet umělců na jednom místě nepřesáhl doporučovaných sto osob, doplnil mluvčí.

Národní muzeum třeba nebude najímat další kustody, kteří střeží expozice, řekl ČTK ředitel muzea Michal Lukeš. Zaměstnanci muzea dál pracují na přípravě nových stálých expozic, další se věnují badatelské činnosti. Program pro veřejnost tvoří jen část náplně činnosti státem zřizovaných kulturních institucí, jsou to z velké části také vědecká pracoviště.

Tabulka: Přehled příspěvkových organizací ministerstva kultury

PamátkyNárodní památkový ústav
MuzeaHusitské muzeum v Táboře
Moravské zemské muzeum
Muzeum Jana Amose Komenského v Uherském Brodě
Muzeum loutkářských kultur v Chrudimi
Muzeum romské kultury v Brně
Muzeum skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou
Muzeum umění Olomouc
Národní muzeum
Národní technické muzeum
Památník Lidice
Památník národního písemnictví
Památník Terezín
Slezské zemské muzeum
Technické muzeum v Brně
Uměleckoprůmyslové museum v Praze
Národní muzeum v přírodě
GalerieMoravská galerie v Brně
Národní galerie v Praze
KnihovnyKnihovna a tiskárna pro nevidomé K. E. Macana
Moravská zemská knihovna v Brně
Národní knihovna ČR
Divadlo a hudbaČeská filharmonie
Institut umění - Divadelní ústav
Národní divadlo
Pražský filharmonický sbor
OstatníNárodní filmový archiv
Národní informační a poradenské středisko pro kulturu
Národní ústav lidové kultury

zdroj:www.mkcr.cz

ČTK | Jakékoliv publikování nebo další šíření obsahu České tiskové kanceláře je bez písemného souhlasu Artalk z.s. zakázáno. ©ČTK