TZ: Antikvariát a klub s galerií Fiducia - program březen 2020

Antikvariát a klub s galerií Fiducia - program březen 2020 / Ostrava / 20. 2. 2020

program stručně: 

2.3.  v 18:00 Jana Vojnárová: Album každodenních pozic

Vernisáž výstavy v galerii Dole.

3.3. v 19:00 Mikko Savela, Paul Gründorfer, Lucie Vítková, Daniel Skála

Koncert českých, finských a rakouských hudebníků ve Fotografické galerii Fiducia.

Pořádáme ve spolupráci s dramaturgem Martinem Režným.

12.3. v 18:00 Miroslav Myška- Akty 1970 – 2000

Vernisáž výstavy ve Fotografické galerii Fiducia.

17.3. v 18:00 První návštěva dalajlamy v Čechách

Diskuse s novinářem Alexandrem Neumannem v rámci festivalu ProTibet.

20.3.  v 18:00 Okrášlení na Mlýnské a křest bulletinu Krásná Ostrava

Sraz před Fiducií.

22.3. v 18:00 Ateliér pro děti a jejich rodiče

Současné umění hravě a bez nudy s lektory Marcelou a Maxem Lysáčkovými.

24 3. v 18:00 NAŠE PANÍ BOŽENA NĚMCOVÁ?

Komponovaný pořad Moniky Horsákové a hostů věnovaný životu a dílu výjimečné osobnosti české kultury, od jejíhož narození letos uplynulo 200 let.

26.3. v 18:00  Kosmický vábič Walt Whitman

Moderovaná diskuse s překladateli Ondřejem Skovajsou a Hanou Lundiakovou nejen o novém překladu Listů trávy.  Moderuje Petr Kopecký.

program podrobně:

2.3.  v 18:00 Jana Vojnárová: Album každodenních pozic

Vernisáž výstavy v galerii Dole.

Malířka Jana Vojnárová (*1982), se ráda nechává fascinovat vizualitou starých fotografií i výstřižků z novin a časopisů. Ve svých malbách (i kolážích) často pracuje s motivem lidské postavy. Zvolené motivy přitom různě kombinuje, skládá a překrývá. Vznikají tak kompozice, v nichž se jí daří organicky propojovat jednotlivé obrazové plány tak, že původní motiv, ačkoli je v obraze stále čitelný, nedominuje, ale spíš se přemalováváním a vymýváním stává integrální součástí celostního vyznění. Ve své aktuální sérii obrazů nazvané Album každodenních pozic, kterou bude na své první ostravské výstavě prezentovat, zachycuje postavy v běžných postojích nebo polohách, charakteristických například pro tanec či cvičení. Důležité přitom je, že figura (a její poloha či postoj) není nástrojem pro vyprávěný příběh, ale stává se sama sobě svým vlastním narativem. Kurátor: Martin Mikolášek, výstava potrvá do 2.4.2020.

3.3. v 19:00 Mikko Savela, Paul Gründorfer, Lucie Vítková, Daniel Skála

Koncert českých, finských a rakouských hudebníků ve Fotografické galerii Fiducia.

Pořádáme ve spolupráci s dramaturgem Martinem Režným.

Wakushoppu je série improvizačních koncertů, nekomerční platforma pro volnou improvizaci a audiovizuální umění. Po deseti letech působení na několika pražských adresách oznámili kurátoři Petr Ferenc a Tomáš Procházka uzavření jedné kapitoly s otevřenou výzvou k pokračování. Úvodní pokračování další série proběhne právě ve Fiducii.

Mikko Savela je finský kytarista, který se ale narodil a dnes i žije ve městě Umeá ve Švédsku. Po prozkoumání několika hudebních žánrů s řadou skupin se ponořil do nekonečného světa volné improvizace. Začal experimentovat s různými způsoby hry na kytaru, hraje na struny oběma rukama, pokládá na ně různé předměty, kovovými objekty tluče na tělo kytary, využívá všech možných rozšířených způsobů a možností hry na tento klasický nástroj. Kromě kytary používá různé druhy mikrofonů a elektroniku.

Paul Gründorfer, rakouský tvůrce usazený ve Vídni, zkoumá zvuk jako specifický fenomén akce a reakce na podmínky konkrétního prostředí.  Jeho práce se zaměřují na procesy, které se vyvíjejí v prostoru, kde zvuk není považován pouze za abstraktní médium, ale v němž se také přímo spojuje, ovlivňuje a zrcadlí sociální a životní prostředí. Zabývá se nestabilitou systémů, zpochybňuje roli kontroly a hledá mechanismy, které by mohly být primárně skryté. Kromě zvukových performancí se Paul zabývá tvorbou zvukově vizuálních instalací.

Cimbalista, skladatel a improvizátor Daniel Skála jako cimbalista získal mnohá ocenění na interpretačních soutěžích u nás i v zahraničí a má za sebou rovněž řadu vystoupení v různých místech světa – za všechny jmenujme např. účast na festivalu La Biennale v Benátkách, na Bregenzer Festspiele s Ensemble Modern nebo koncert s amsterodamským Asko/Schönberg Ensemble v Kalifornii a v newyorské Carnegie Hall. V současné době se Daniel Skála věnuje především kompozici a sólovým projektům. Je známý jako průkopník ve hře na cimbál; nechal si postavit unikátní koncertní nástroj a kontinuálně objevuje nové možnosti hry.

Lucie Vítková je skladatelka, performerka a improvizátorka, žijící v New Yorku. Hraje na akordeon, syntezátor, hičiriki a zpívá a tančí. Ve svých kompozicích se zabývá sonifikací, kdy tvoří abstraktní modely z reálných předmětů a převádí je do hudby. V improvizacích využívá interakce mezi zvukem a pohybem. Ve svých zvukových experimentech využívá grafické partitury, tanec a pohyb, znalost českého folklóru, tradiční východní hudby Gagaku, terénní nahrávky, přesahy do módního designu (zvukové kostýmy) a řadu nehudebních objektů (plechovky, vodu, vysavač, papíry).

12.3. v 18:00 Miroslav Myška- Akty 1970 – 2000

Vernisáž výstavy ve Fotografické galerii Fiducia.

Základním rysem Myškovy fotografické tvorby je proměnlivost, hravost, empatie a zvídavost. Charakterizuje ji dětská, místy až nezodpovědná neposednost, která nedovoluje tvůrci usadit se jednom místě, stavět na osvědčených postupech a dosažených metách. Myškovy akty-torza, akty-koláže i akty v krajině ve formě černobílých torz i barevné akty vytvořené technikou digitální koláže představují svébytné vizuální obrazy.

z textu Jiřího Pavelky

Výstava potrvá do  10.4. 2020.

20.3.  v 18:00 Okrášlení na Mlýnské a křest bulletinu Krásná Ostrava

Sraz před Fiducií.

Přijďte s námi zasadit nový strom/keř k pamětní desce mlýna na Mlýnské ulici místo katalpy, kterou nám v lednu někdo vykácel. Upravíme také bylinkovou zahrádku, která byla poškozena při rekonstrukci fasády, a chystáme i jedno guerillové okrášlení. Pokřtíme rovněž nové číslo bulletinu Krásná Ostrava.

22.3. v 18:00 Ateliér pro děti a jejich rodiče

Současné umění hravě a bez nudy s lektory Marcelou a Maxem Lysáčkovými.