TZ: Drahomír Stulír

Drahomír Stulír / Nomádi / Galerie Polagraph / Brno / 28. 2. 2020 — 28. 4. 2020

Jedenáct dnů do konce. Ani nechci stříhat metr. Zbytečný stres. Už tady nikoho nepoznám a učit se nový jména nemá smysl. Karavany popojely blíž k severu. Bydlíme. Ve tmě srnám svítí oči. Skáčou v polích a hrají na babu.

Ať už se setkáme s jeho portréty nebo záznamem z cest, vždycky budeme mít trochu pocit, že se díváme Drahomírovi do deníku. Žádné jednoduché pojítko k všem jeho fotkám neexistuje. V Drahomírově případě vlastně nedávají smysl ani fotografické série nebo soubory. Důležitější je, pokud si odneseme alespoň kousek pocitu z jeho snových výjevů. Nechává nás totiž nahlédnout do své každodenní reality -a ta je plná překvapení, lásky a odhodlání.

I když jsem tam nikdy nebyl, připomíná mi Maroko, když čichnu do svetru a pod nosem mám její cop. Včera večer začalo odpočítávání, balíme kufry, jedem na jih. Další dobrodružství, sny se plní... Nevzdávat se!

Drahomír Stulír (1984) studoval na Institutu tvůrčí fotografie v Opavě. Pracoval jako fotoreportér brněnského Deníku Rovnost, fotil pro neziskovou organizaci Njovu nebo spolek Alliance Française. Když se zrovna netoulá s potulným divadlem Le Cabaret Nomade, tak žije a fotí na analog v Brně.