TOP svět 27. 1. – 2. 2. 2020

Polsko je zemí odvolaných ředitelek – Klimatický a ekologický manifest Hornimanova muzea – Wrightova škola architektury v americkém Taliesinu končí.

1/ Sporné odvolání ředitelky Slezského muzea v Katovicích

Alicja Knast při zahájení Industrálního Bienále 2019, Slezské muzeum Katovice, zdroj: facebook Alicje Knast

Ačkoliv v prosinci minulého roku obdržela ředitelka Slezského muzea v polských Katovicích Alicja Knast bronzovou medaili za zásluhy o kulturu Gloria Artis, které jí předal náměstek ministra kultury a národního dědictví Jarosław Sellin, minulou středu byla slezským maršálkem Jakubem Chełstowským ze své funkce odvolána. Vyznamenání mohlo být vnímáno jako jednoznačná podpora ředitelky ze strany ministerstva v situaci, kdy zmíněný maršálek naznačoval možnost jejího odvolání z důvodů probíhajícího auditu. Ministr kultury Piotr Gliński výslovně uvedl, že nevidí jediný důvod pro její odvolání, avšak zároveň sdělil, že toto rozhodnutí je zcela v kompetenci vojvodství.

Alicja Knast vystudovala muzikologii na Univerzitě Adama Mickievicze v Poznani a celý svůj profesní život působila v několika významných polských muzeích – Národním muzeu v Poznani, Muzeu Fryderyka Chopina ve Varšavě, varšavském Muzeu dějin polských židů (POLIN) nebo v Hornoslezském muzeu v Bytomu. Ředitelkou Slezského muzea v Katovicích se stala v roce 2014, přičemž jejím prvotním úkolem bylo dotáhnout do zdárného konce rekonstrukci industriálního objektu – bývalého dolu, v němž nyní muzeum sídlí. Její nástup se tehdy neobešel bez kritických reakcí, jelikož byla jmenována bez výběrového řízení. Její několikaleté vedení instituce však ukázalo, že se jednalo o dobrou volbu. Petici na její podporu proto v prosinci minulého roku podepsalo dva a půl tisíce signatářů a signatářek – povětšinou z řad polské kulturní obce.

Alicja Knast je nyní v pracovní neschopnosti. Polský server Szum cituje z jejího vyjádření, v němž bývalá ředitelka považuje své odvolání z funkce za protiprávní a uvažuje o možnosti bránit se soudně. Za možný skutečný důvod považuje odmítnutí pořádání kongresu Programu pro Slezsko v prostorách Slezského muzea, jenž mohl být v rozporu s blížícími se volbami, a nechtěla tak dát prostor pro možné zneužití této akce pro volební kampaň. Kongresu se totiž měl zúčastnit i polský premiér Mateusz Morawiecki (Právo a spravedlnost). Oficiálním důvodem jsou přitom údajné nesrovnalosti v řízení instituce, na které přišel již zmíněný audit.

Prozatímním ředitelem byl ustanoven Marcin Gwoździewicz, do té doby působící jako ředitel oddělení kultury Úřadu slezského vojvodství. Gwoździewicz vystudoval Akademii múzických umění a je spoluzakladatelem nadace Abiel, jejímž cílem je pomáhat sirotkům, zdravotně postiženým, chudým a závislým lidem a šířit mezi nimi poselství Ježíše Krista.

2/ Britské přírodovědecké a antropologické Hornimanovo muzeum zveřejnilo svůj Klimatický a ekologický manifest

Areál Hornimanova muzea v Londýně, zdroj: wikimedia commons, Robert Dimov

Po vzoru Tate zveřejnilo minulý čtvrtek Hornimanovo muzeum sídlící v Londýně svůj Klimatický a ekologický manifest. Jelikož je muzeum, které bylo založeno obchodníkem s čajem a filantropem Frederickem Hornimanem v roce 1898, zaměřeno především na výzkum a prezentaci přírodního a kulturního bohatství naší planety, cítí podle slov výkonného ředitele Nicka Merimmana zodpovědnost za dnešní stav planety. Merimman, jenž je mimo jiné manželem ředitelky galerie Tate Marie Balshaw, uvádí: „Věříme, že Hornimanovo muzeum má morální a etickou povinnost jednat právě teď. Jako velice oblíbená a důvěryhodná instituce a zároveň jediné muzeum v Londýně, v němž je možné nahlížet na přírodu a kulturu společně, cítíme, že máme jedinečnou příležitost a zároveň zodpovědnost, abychom využívali naše sbírky a stejně tak i vnější i vnitřní prostory k iniciaci hnutí za pozitivní změnu životního prostředí.“ V rámci ambiciózního projektu Příroda a láska plánuje muzeum reinstalovat své expozice a šířit tak mezi návštěvníky osvětu. Novým těžištěm by tak měla být otázka vlivu lidské činnosti na přírodu a prostředí, v němž žijeme. Zároveň chce prostřednictvím svých výstav apelovat na návštěvníky a poučit je o tom, jakým způsobem mohou měnit své chování, aby byli více zodpovědní vůči planetě. Mezi plánovanými změnami je například i skladba jídelníčku v muzejní kavárně, minimalizace odpadu, jenž muzeum produkuje, nebo uzavřený koloběh vody, který je v muzeu potřebný i pro udržení akvária. Muzeum chce také založit Environmental Champions Club, jenž by měl inspirovat a podporovat návštěvníky v jejich vlastním boji s klimatickou změnou. (více zde)

3/ Škola architektury Franka Lloyda Wrighta v arizonském Taliesinu oznámila ukončení činnosti

Frank Lloyd Wright, komplex budov Taliesin West, zdroj: wikimedia commons, Andrew Horne

Rozsáhlý komplex budov vybudoval v roce 1937 na poušti nedaleko města Scottsdale jeden z nejvýznamnějších architektů 20. století, Frank Lloyd Wright. Lokalita sloužila nejen jako jeho zimní sídlo, ale také jako centrum studia architektury. Po 88 letech výuky však škola (založena již 1932, tedy před realizací nových budov), která vychovala mnoho významných osobností oboru, musí uzavřít své brány, jelikož se nepohodla s Nadací Franka Lloyda Wrighta. Jak nasvědčuje změna jejího názvu, k níž došlo v roce 2017 (tehdy vypadlo architektovo jméno), spory se vlekly delší dobu. Správní rada tedy minulý týden musela přistoupit k poslednímu kroku, kterým je uzavření školy. Výuka bude probíhat do konce června tohoto roku.

Martin Vaněk | Narozen 1982, je historik umění, kurátor a výtvarný kritik. Vystudoval dějiny umění a český jazyk a literaturu na FF MU v Brně. Od roku 2017 je doktorandem Vysoké školy uměleckoprůmyslové v Praze. Pracoval jako kurátor v Muzeu Jindřichohradecka, Alšově jihočeské galerii a také v metodickém centru při Moravské galerii. Je spoluautorem stálé expozice AJG s názvem Meziprůzkumy. Sbírka AJG 1300–2016 (2017, 2018, 2019, 2020). Působí jako externí kurátor AJG, externí kurátor Muzea fotografie a moderních obrazových médií v Jindřichově Hradci. Je členem iniciativy Je to i tvoje město.