TZ: Ateliér Arts Management na FMK UTB skutečně existuje

Ateliér Arts Management na FMK UTB skutečně existuje / Zlín / 3. 2. 2020

Ateliér Arts Managementu na Fakultě multimediálních komunikací UTB ve Zlíně má za sebou první semestr. Ačkoliv to ještě není žádné významné jubileum, je to bezpochyby důvod k zastavení. Snad už si totiž konečně může říct, že existuje. Několikaleté papírování se proměnilo ve výuku a jeho první studenti právě přežili první zkouškové.

Jaké tedy je jediné studium Arts Managementu na umělecké fakultě v České republice?

Arts Management je velmi široký pojem, na FMK se jeho studium orientuje na umění a především na design – stejně jako celá fakulta. Studenti tak mají k dispozici kompletní zázemí pro konkrétní obory, které je zajímají. Orientuje-li se náš student například především na sklo, může využít celého zázemí ateliéru skla. Pochopit technologie, zjistit jak se sklo vyrábí, probírat vše s teoretiky a historiky skla. Získá tím potřebný okruh kontaktů a může také pomáhat ateliéru s výstavami. Nyní například studenti Arts Managementu pomáhají s produkcí intervence Petra Stanického na London Design Bienalle.

Studenti mají také na starosti výstavy pořádané v rámci Zlin Design Weeku, pomáhají s výstavou na AFO Olomouc a aby dělali taky něco jen pro sebe, má ateliér Arts Management k dispozici prostory fakultní galerie G18.

Výuka probíhá i ve spolupráci s Ústavem marketingových komunikací a Fakultou Managementu a ekonomiky. Ale největší devízou tohoto ateliéru je přímý kontakt s aktuální děním a problematikou v oblasti umění a designu přímo na umělecké fakultě.

Arts Management na FMK UTB v Zlíně je pouze navazující magisterský obor. Na dva roky je to opravdu velmi náročná forma studia a očekává se, že student bude mít nějaké povědomí jak o oboru, tak o umění a designu. Od příštího akademického roku otevřeme i kombinovanou formu studia, pro uchazeče s praxí.

„Myslím, že česká kulturní scéna manažery umění potřebuje jako sůl, takže si obavy o uplatnění našich studentů nedělám. Dokonce upřímně doufám, že ji dokáží trochu proměnit a rozpohybovat“, říká Romana Veselá, vedoucí ateliéru Art Management.