TZ: Vary v Sokolově

Vary v Sokolově / kurátorka: Helena Fenclová / kostel sv. Antonína Paduánského / Sokolov / 4. 2. - 26. 2. 2020

Začátkem února roku 2020  (3. 2.) bude slavnostně otevřena v Kostele svatého Antonína Paduánského v Sokolově výstava s lehce podmanivým názvem Vary v Sokolově. Jedná se  o prezentaci sedmi současných umělců vyvěrajících z karlovarského regionu.

Svá díla zde představí karlovarský malíř, keramik a pábitel Václav Balšán, zkušená malířka s lehce zahaleným ale  jasným názorem na a krajinu život v ní Varvara Divišová, keramik designér, tvůrce porcelánu, absolvent Umprum v Praze Jiří Kožíšek, tvůrkyně porcelánových artefaktů, malířka,  designérka a pedagožka Lenka Sárová Malíská, keramik, malíř krajinář s vhledem do charakteru krajiny v souvislosti s lidskou duší Jan Samec, malířka zdánlivě prostých motivů podchycující jejich hlubokou pocitovou atmosféru Anna Vančátova  a akademický sochař Ivan Tlustý rozkročený mezi Prahou a Chodovem u Bečova nad Teplou pracující zejména se syrovým neotesaným dřevem, jemuž vdechuje nová určení a poselství.

Není to poprvé, kdy se příběhy obou míst, Karlových Varů a Sokolova prolnuly. Původní varhany v kostele sv. Antonína Paduánského vyrobené v roce 1761 jejich stavitelem Johanem Leopoldem Rauschem z Plzně byly původně umístěny v kostele sv. Máří Magdaleny v Karlových Varech. Odtud je roku 1851 sokolovští kapucíni kláštera koupili pro své potřeby. Řád i klášter si prošly mnoha dějinnými peripetiemi.

Poslední psanou kapitolou je zpřístupnění prostoru Kostela svatého Antonína Paduánského veřejností formou koncertů a výstav. Tehdy do kostelního prostoru vstoupil jako kurátor a umělecký manager pražský polykač a rozsévač kumštu Josef Vomáčka, který ve spolupráci s Jaroslavem Mudrou připravil spoustu uměleckých zážitků z výstav kvalitních současných umělců.

Po instalaci samostatných výstav autorů, či společných prezentacích se setkáváme ve výstavě Vary v Sokolově s prezentací sedmi současných autorů v žánrově svěží výstavě zasazené do podmanivého kostelního prostoru.

Karlovarský malíř Václav Balšán má na výtvarné scéně svého města nepřehlédnutelné a právem oceňované místo. Během svého pedagogického působení zde zároveň vychoval a ovlivnil mnohé začínající talenty regionu. Ve své malířské tvorbě se nechává inspirovat proměnlivými přírodními nerostnými i rostlinnými objekty vznikajícími i zanikajícími v čase a prostoru. Zpracovává ze svého úhlu pohledu umělecky příznačné historické vztahové situace i současnou realitu vnímanou ironizujícím nadhledem. Jeho díla jsou zastoupena v soukromých i galerijních sbírkách a byla prezentována na četných výstavách doma i v zahraničí.

Inspirací karlovarské malířky Varvary Divišové je hlavně krajina. Ve svých obrazech zachycuje atmosféru právě portrétované krajinné předlohy a s jistotou dobrého pozorovatele odtajňuje a přibližuje génia loci daného místa. Své pocity a vyzařování štětcem odhalované  krajiny prezentovala na mnoha zahraničních i domácích výstavách. Na sokolovské výstavě se objevují zejména její ztvárnění kouzla vodní hladiny, ke kterým ji inspiroval pracovní pobyt makedonském Ohridu.

Jiří Kožíšek je absolventem Vysoké školy uměleckoprůmyslové v Praze, kde vystudoval obor keramika a porcelán. Své profesní znalosti a zkušenosti uplatnil jako vedoucí vývojový designer v Karlovarském porcelánu. Zároveň působí jak pedagog Střední průmyslové školy keramické a sklářské v Karlových Varech. Na výstavě je zastoupen instalací porcelánových objektů ve výstavním prostoru. Jeho díla apelují na současný způsob života a jeho občas humorné naladění. Jiří Kožíšek je také držitelem mnoha profesních ocenění.

Lenka Sárová Malíská, absolventka Fakulty umění a designu v Ústí nad Labem se ve své tvorbě věnuje zejména autorskému designu porcelánu. Její porcelánové šperky, servisy a mnohé další výrobky vznikají v jejím vlastním uměleckém ateliéru Studio Malíská. Její porcelánové produkty jsou natolik osobité, že jsou vyhledávané sběrateli a zároveň oceňované odbornou veřejností. Dalším rozměrem Malíské tvorby je kresba a malba. Abstraktní obrazy předávají divákovy pocity vnímané autorčiným viděním a vstřebáváním.

Jan Samec je karlovarský malíř střední generace. Jeho klasické obrazy různých velikostí i rolované  malby obřích rozměrů jsou inspirované přírodou, zejména krajinou a jejími tajemstvími, která autor ve svých plátnech z části nabízí a částečně ponechává čtenáři malby k odhalení. Je zastoupený v mnoha uměleckých galerijních a soukromých sbírkách v České republice i v zahraničí. Jako dlouholetý ředitel Galerie umění v Karlových Varech zároveň spolupracuje při organizování různých uměleckých projektů.

Ivan Tlustý se narodil  v Čáslavi. Od roku 1981 pracoval tři roky v ateliéru sochařky Magdalény Jetelové v Praze. V letech 1984–1990 žil v Německu a v USA. V roce 1990 absolvoval Akademii der Bildenden Künste v Mnichově, obor volné sochařství, u prof. Eduarda Paolozziho. Od roku 1987 se zúčastnil mnoha skupinových i samostatných výstav a studijních pobytů v České republice, USA, Německu, Polsku a Francii. Jeho díla lze vidět jak v soukromých, tak ve veřejných prostorách. Žije a pracuje v Praze a v Chodově u Bečova nad Teplou.

Anna Vančátová malířka středních Čech, avšak bytostně spjatá s karlovarským uměleckým milieu,  inspiračně čerpá z každodenních pohledů, vjemů a příběhů, které k ní přicházejí ve vzpomínkách nebo jsou součástí jejího života. Její díla jsou jako dobře připravený ratatouille. Plná skvělé barevné zeleniny dozrálé pod jihofrancouzským sluncem, podlitá dobrým vínem a olivovým olejem a správně okořeněná. Výsledkem je působivá a barevně podmanivá kompozice lahodící oku i duši vzniklá v souzvuku různých zdánlivě nahodilých akordů.