TZ: Ostrava jako niterné téma v malbách, kresbách a objektech Marty Kolářové

Ostrava jako niterné téma v malbách, kresbách a objektech Marty Kolářové / Galerie výtvarného umění v Ostravě / Ostrava / 29. 1. - 15. 3. 2020

Galerie výtvarného umění v Ostravě (GVUO) a kurátor Milan Weber připravili výstavu ostravské akademické malířky Marty Kolářové. Vystavovaná umělecká díla jsou inspirována ostravskou krajinou a prostředím. Expresivní výstava vychází z autorčiných duševních nálad a prezentuje ji jako velmi citlivou duši se sklonem k melancholii. Zahájena bude v úterý 28. ledna v 17 hodin. V Domě umění, GVUO bude k vidění do 15. března 2020.

V Moravskoslezském kraji se narodila a tvoří zde celá řada uměleckých talentů. Marta Kolářová je jedním z nich. Jsem rád, že GVUO dává prostor a příležitost i těmto velmi zajímavým umělcům. K našemu regionu mají vztah a často se jím výrazně inspirují. Marta Kolářová je fascinována zejména industriální Ostravou, která ji provází celou svou tvorbou od studijních let v Praze až do současnosti. Její díla určitě  milovníky umění osloví, uvedl náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje pro kulturu a památkovou péči Lukáš Curylo, který nad výstavou převzal záštitu.

Jednoho dne Marta Kolářová namalovala svého oblíbeného králíčka na dveře staré industriální skříňky Bylo to v době, kdy stoletá voda zničila část Prahy. Na ulicích tehdy ležely hromady znehodnocených předmětů. Tak nějak se stalo, že Marta své úsporné malby aplikovala na povrch těchto fragmentů. A tak se propojila paměť nalezených věcí s pamětí senzitivní malířky. Vytvořila tak objekty, které nebyly formální ani dekorativní, ale pro citlivého diváka byly uhrančivé svou prostotou, tak na autorku vzpomíná její pedagog a malíř Michael Rittstein.

VÝSTAVA V GVUO

Výstava prezentuje téměř stovku maleb, kreseb a objektů ostravské rodačky Marty Kolářové z let 2006 až 2020. Malby větších i menších formátů, včetně 9 objektů, zaplní horní dvojsálí ostravského Domu umění. Vztah k umění i Ostravě byl autorce nadělen už do vínku. Je totiž dcerou ostravského fotografa Viktora Koláře a divadelní scénografky Marty Roszkopfové.

Její tvorba je inspirována periferní industriální krajinou Ostravy. Město je jejím hlavním námětem. Ne však ledajaké město. Kolářová vytrvale maluje nevábné a většinou bezútěšné ostravské motivy a nehostinná městská zákoutí. Vychází vždy z autentických prožitků, z toho, co ji obklopuje a oslovuje. Používá přitom velmi střídmou barevnost, šedou a černou, což jsou však barvy s nepřeberným množstvím nuancí. Zobrazované motivy tak korespondují s melancholickými pocity prázdna a bezvýchodnosti. Autorka je překonává pozitivním aktem malby, vysvětluje kurátor výstavy Milan Weber.

GVUO v rámci výstavy vydává katalog, který shrnuje autorčinu tvorbu z posledních patnácti let. Úvodní slovo v něm mají Milan Weber a Michael Rittstein. Katalog bude ode dne vernisáže k zakoupení na pokladně Domu umění a na e-shopu GVUO.

DOPROVODNÉ PROGRAMY A PRAKTICKÉ INFORMACE

Výstavu doprovázejí edukační programy pro školy, tvůrčí dílny pro veřejnost i komentované prohlídky s kurátorem a autorkou 18. února a 12. března od 16.30 hodin. V Domě umění jsou nyní k vidění také výstavy JACQUES CALLOT / Zrcadlo světa, ZISKY 2018 GVUO: KATEŘINA ŠEDÁ Bedřichovický poledník, stálá expozice a Výstava jednoho díla ze sbírek GVUO, v rámci níž prezentujeme malbu Bohumíra Matala s názvem Podvečer s Giorgiem de Chirico. Kurátorem Výstavy jednoho díla ze sbírek GVUO se tentokrát stal fotograf Jan Dotřel. Dům umění, GVUO je otevřen úterý až neděle od 10 do 18 hodin. Vstupné na všechny výstavy činí 100 korun plné a 50 korun zlevněné. Pro seniory nad 65 let a v neděli je vstup volný.

MARTA KOLÁŘOVÁ (1976), malířka, grafička, fotografka, vystudovala Střední školu uměleckých řemesel, obor propagační grafika, a Akademii výtvarných umění v Praze v ateliéru Jiřího Lindovského, Antonína Střížka a Michaela Rittsteina. Jejím leitmotivem je město – Ostrava. Autorka je zastoupena v řadě českých soukromých sbírek. Svou tvorbu prezentuje na autorských a skupinových výstavách v České republice i zahraničí.