TZ: Si On

Si On / Female Creature / hunt kastner / Praha / 25. 1. - 21. 3. 2020

„V dobách, kdy bylo nebe ještě nízko nad zemí, žili na světě jen lidé a želvy!“

Společenství lidských a ne-lidských tvorů před počátkem světa obsažené v kosmologii původních obyvatel amerického kontinentu ukazuje, že na rozdíl od evropských mytologií se zde na tvoření světa podíleli jak lidé, tak i zvířata. V rámci své první výstavy v České republice nesoucí název Female Creature, představuje korejská umělkyně Si On takovéto imaginace a mezistavy jako cyklické události. Časoprostorem jejího obsáhlého a niterného díla je život, smrt a uzdravení.

Cykly vystavené v galerii hunt kastner v rámci přehlídky Female Creature jsou tvořeny vysoce expresivními malbami a sochami, v nichž autorka, v kontrastu k jazyku malířské abstrakce, obsesivně zkoumá jejich vlastní hmotnou podstatu. K vlivům, jež se projevují zejména prostřednictvím intenzivního tělesného a fyzického kontaktu s povrchy zpracovávanými otisky vlastního těla, patří například K-pop a šamanismus; lidské vlasy a ptačí peří jsou kladeny na tradiční korejské textilie, a vše doplňuje štědrá porce zářivých barev.

Si On (narozená Hyun Kyoung Park, narozená v roce 1979 v jihokorejském Dangiingu) vystudovala bakalářský program zaměřený na západní malbu na Mokwonské univerzitě. V roce 2006 se pak přesunula do Japonska, kde pokračovala magisterským a doktorským studiem malby na Kyoto City University of Arts v Kjótu. V roce 2013 se přestěhovala do New Yorku, kde se účastnila rezidenčních programů ISCP (2014), Pioneer Works a Residency Unlimited, (2015). V roce 2017 se přestěhovala do polského Krakova, kde v současné době žije a pracuje společně se svým manželem, výtvarníkem Julianem Ziolkowskim. V roce 2019 si oficiálně změnila jméno na Si On (dříve působila pod jménem Hyon Gyon).

Své práce představila rovněž v rámci samostatných výstav v Kyoto Art Center, (2011); HAPS, Kjóto (2013); Pioneer Works and Chashama, New York (2015); Shin Gallery, New York (2013, 2016); Ben Brown Fine Arts, Hongkong (2017), na společné výstavě se svým manželem Jakubem Julianem Ziolkowskim nazvané „Holy Nothing“ ve varšavském Ujazdowski Castle Centre for Contemporary Art (2018), a v londýnské Parasol Unit (2019). Její díla jsou zastoupena ve sbírkách muzeí a uměleckých institucí, jako například: Brooklyn Museum, New York a High Museum of Art, Atlanta; Kyoto City University of Arts, Kyoto Municipal Museum of Art, Kyoto Bank, či sbírka Takahashi v Japonsku Japan. Kromě své samostatné výstavy „Female Creature” v galerii hunt kastner v současnosti připravuje rovněž samostatnou výstavu, která se od 23. dubna do 6. září 2020 uskuteční v rámci projektu MAM v Mori Art Museum v tokijských Roppingi Hills.