TZ: Alžběta Jungrová

Alžběta Jungrová / Exit / kurátorka: Alena Ochepovsky Bartková / Trafo Gallery / Praha / 24. 1. -  1. 3. 2020

Trafo Gallery představuje obsáhlou výstavu děl fotografky Alžběty Jungrové s názvem EXIT. Expozici šesti různorodých souborů doplňuje dvojjazyčná výpravná publikace. Vernisáž a křest knihy proběhne ve čtvrtek 23. ledna 2020 od 19.00. Více informací na www.trafogallery.cz.

Alžběta Jungrová, bývalá reportérka, která fotografovala konflikty i místa, kam se nikdo nechtěl vydat, prezentuje na aktuální výstavě EXIT svou volnou tvorbu z posledních pěti let. Právě odchod od reportážní fotografie k volné tvorbě a hledání vlastního světa je jedním z mnoha „východů“, které na výstavě může divák najít. Dalším je vyrovnávání se s pomíjivostí tohoto světa a s definitivní dospělostí. Své pocity vizualizuje Jungrová prostřednictvím postav žen, ať již reálných s vlastními pohnutými osudy, nebo jen abstraktních ženských těl.

Šest cyklů vystavených v prostorách Trafo Gallery ukazuje všestrannost a obrovskou imaginaci Jungrové. Kromě klasické fotografie se zde objevuje i video, umělecká fotografie, fotografická koláž nebo propojení fotografie a malby. Klasickou dokumentární fotografii, na které Jungrová vyrostla, zastupuje cyklus fotografií „Vězeňkyně“. Lehce dokumentární nádech mají ale i fotografie ze zákulisí „Burlesky", které vznikají již 7 let. Na téma křehkosti a ženskosti navazuje i cyklus velkých černobílých fotografií „In the mood for Love“, které jsou velmi osobní výpovědí o lásce a emocích. Další soubory již překračují hranice samotné fotografie, ovšem každý jiným specifickým způsobem. Hledání hranice fotografie se nejvýrazněji projevuje na obrazech, které vznikaly ve spolupráci s Martinem Krajcem, Jakubem Janovským a Michalem Škapou.

K výstavě vychází dvojjazyčná publikace v grafickém provedení Adama Uchytila, která obsahuje fotografie vystavených děl, doplněné o obsáhlý rozhovor s autorkou.