TZ: Výstavní plán GVUO v roce 2020

Výstavní plán GVUO v roce 2020 / Galerie výtvarného umění v Ostravě / Ostrava / 9. 12. 2019

16. 10. 2019 – 3. 1. 2021

DŮM UMĚNÍ V OSTRAVĚ / stálá expozice

Expozice představuje nejen umělecké poklady z období zrodu Domu umění, ale i architekturu budovy a celou řadu archivních dokumentů.

Kurátor: Jiří Jůza

22. 1. – 22. 3. 2020 (vernisáž 21. 1. v 17 hodin, sál naproti vstupu)

JACQUES CALLOT / Zrcadlo světa

Kurátor: Jiří Jůza a Jan Štefan

29. 1. – 15. 3. 2020 (vernisáž 28. 1. v 17 hodin, velký sál v 1. patře)

MARTA KOLÁŘOVÁ

Tvorba Marty Kolářové (1976), absolventky Akademie výtvarných umění v Praze v ateliéru profesora Michaela Rittsteina (2005), je inspirována periférní industriální krajinou Ostravy. Město je jejím hlavním námětem. Ne však ledajaké město. Kolářová naslouchá svému vnitřnímu hlasu a vytrvale maluje nevábné a většinou bezútěšné ostravské motivy, nehostinná městská zákoutí (nejraději v mlze či smogu, v dešti, v noci či nad ránem, v období únorových plískanic). Nicméně i určitá syrovost Ostravy má v sobě skrytou krásu, vzrušivost a sílu, což jiná města a kraje s harmoničtější a ne tak překotnou historií nemají.

To umělkyně dobře ví, když zobrazuje všední, opuštěná městská zátiší a obyčejné věci. Vychází vždy z autentických prožitků, z toho, co ji nejen obklopuje, ale hlavně oslovuje. Používá přitom velmi střídmou barevnost – jakoby nebarvy – ale i šedá a černá jsou barvy s nepřeberným množstvím nuancí. To vědí i mnozí fotografové, kteří záměrně užívají pouze černobílou škálu. Vždyť kvalitní černobílý obraz může být působivější, než výrazně barevný, a to zvláště v případě Ostravy. Navíc, když tato barevnost – nebarevnost souzní s duševním ustrojením autorky.

Kurátor: Milan Weber

8. 4. – 7. 6. 2020 (vernisáž 7. 4. v 17 hodin, velký sál v přízemí)

PAVEL NEŠLEHA / Síla obraznosti

Kurátor: Mahulena Nešlehová

8. 4. – 7. 6. 2020 (vernisáž 7. 4. v 17 hodin)

VÝSTAVA JEDNOHO DÍLA ZE SBÍREK GVUO

DUBEN – ČERVEN (sál naproti vstupu)

ZISKY 2018 GVUO: JOSEF BOLF

24. 6. – 31. 8. 2020 (vernisáž 23. 6. v 17 hodin, všechny sály Domu umění)

HYBRID-IN

Mezinárodní výstavní projekt je postavený jako právní střetnutí a konfrontace současného umění z Česka, Polska a a Slovenska. Prezentace současného vizuálního jazyka v středoevropském kontextu s preferováním 3D realizací (objektů, instalací, ready-made, objektoobrazů, de-instalací atd.). Výstava se zaměří na problematiku současné transformace současné společnosti a ekonomiky z bývalých silných industriálních oblastí na současné postindustriální a postsocialistické prostředí. Hybrid je prostě „in“  – od hybridní pšenice přes hybridní auta, hybridní poštu po hybridní satelitní přijímače, hybridní války až po hybrid art...

Vystavující: František lozinski o.p.s., Petr Lysáček, Martin Zet, Lukáš Kováčik, Libor Novotný, Martin Kochan - Cyril Blažo, Julia Gryboś – Barbora Zentková, Josef Daněk – Blahoslav Rozbořil, Tomasz Mróz, Agnieszka Polska, Diana Lelonek, Olaf Brzeski, Karolina Balcer, Dominika Łąbądź

Kurátor: Vladimír Beskid, František Kowolowski

24. 6. – 31. 8. 2020 (vernisáž 23. 6. v 17 hodin)

VÝSTAVA JEDNOHO DÍLA ZE SBÍREK GVUO

23. 9. – 3. 1. 2021 (vernisáž 22. 9. v 17 hodin, všechny sály Domu umění)

DĚLNÍK JE SMRTELNÝ, PRÁCE JE ŽIVÁ 

Výstava se pokusí představit slavnou dobu světa práce, přes její degradaci, nezájem a postupný návrat na výtvarnou scénu. Nebude se jednat o nostalgické představení práce, ale o rehabilitaci tématu, jeho kritické zhodnocení a představení laické i odborné veřejnosti, jako tématu, které se nějakým způsobem týká každého lidského jedince otevřít. Výstava chce ukázat dobový význam tématiky práce a její odkaz pro současnost obecně a v užším pojetí regionu. V jednotlivých výstavních sekcích bude přestavena tematika práce, atributy pracovních profesí od průmyslu, obchodu, intelektuální činnosti až po zemědělské profese a jejich umělecké proměny v rámci 20. století tak, jak byly zastoupeny v sochařství, malířství, fotografii a architektonické plastice na českém území s přesahem do 21. století. Proměny od pojetí práce jako nutnosti, přes okouzlení technikou, až po současnou možnou interpretaci v rovině dobového pojetí každodennosti a dokladu technologického postupu či „posledního pracovního dne“, protože řada řemeslných a pracovních činností je dnes již opuštěna nebo zapomenuta.

Kurátor: Renata Skřebská

23. 9. – 3. 1. 2021 (vernisáž 22. 9. v 17 hodin)

VÝSTAVA JEDNOHO DÍLA ZE SBÍREK GVUO