Šéfové galerií Louny a Litoměřice a muzea Teplice ke konci roku končí

4. 12. 2019ČTK Infoservis

Ředitelka galerie Benedikta Rejta v Lounech Alica Štěfančíková, ředitel muzea v Teplicích Radek Spála a ředitel Severočeské galerie výtvarného umění v Litoměřicích Jan Štíbr k 31. prosinci ve funkcích skončí. Rada Ústeckého kraje v prvním pololetí příštího roku vyhlásí na obsazení těchto míst otevřené výběrové řízení. Rada na krajském webu uvedla, že vzala na vědomí ukončení funkčního období těchto tří ředitelů.

Štíbr v roce 2017 vyhrál výběrové řízení na místo ředitele a krajská rada podle něj tehdy uvedla, že bude mít po dvou letech nárok na prodloužení smlouvy na dobu neurčitou. "Vše, s čím jsem vyhrál toto výběrové řízení, jsem splnil, a tak nic nebránilo tomuto prodloužení," řekl ČTK. Smlouvu mu ale krajská rada podle jeho slov neprodloužila. Štíbr uvedl, že krajští radní chtějí, aby galerii prozatímně vedl i po 1. lednu 2020, a to až do nástupu nového ředitele.

Štíbr uvedl, že důvod, proč mu nebyla smlouva prodloužena, mu sdělen nebyl. Krajská rada to podle mluvčího kraje Martina Volfa zatím nebude komentovat. "V této věci je třeba vyčkat na další jednání Rady Ústeckého kraje, kdy bude známa odpověď na řadu otázek týkajících se personálních záležitostí našich kulturních příspěvkových organizací. Prosím tedy o trpělivost," řekl ČTK Volf. Další jednání je naplánováno na 9. prosince.

"Důvod mně nebyl sdělen. Odpověděl jsem, že budu pokračovat dále a že současně nařizuji komisionální a úplnou inventarizaci veškerých sbírek za účasti zástupců Ústeckého kraje a ministerstva kultury," řekl ČTK Štíbr.

ČTK | Jakékoliv publikování nebo další šíření obsahu České tiskové kanceláře je bez písemného souhlasu Artalk z.s. zakázáno. ©ČTK