TZ: Vu Hong Van

Vu Hong Van / kurátoři: Viktorie Chomaničová, Ondřej Mrázek, Jan Nový / Galerie Činoherního studia / Ústí nad Labem / 7. 12. 2019 – 9. 2. 2020

Činoherní studio v letošní sezóně uvede pět nových her. Každá premiéra bude doprovázena vernisáží výstavy. Třetí letošní premiérou bude adaptace knihy Ödöna von Horvátha Mládež bez Boha v pátek 6. prosince, která bude doplněna výstavou velkoformátových grafik a objektů studentky Technické univerzity v Liberci Vu Hong Van (*1995).

O výstavu, která nese jméno autorky - Vu Hong Van se postarají studenti Kurátorských studií Fakulty umění a designu UJEP, kteří v letošní sezóně spojili své kreativní síly s Činoherním studiem v Ústí nad Labem. Mladá začínající umělkyně vietnamského původu vystudovala Střední uměleckoprůmyslovou školu Karlovy Vary. Následně pokračovala na Technické univerzitě v Liberci, kde studovala obor Vizuální komunikace u Stanislava Zippeho. Momentálně pokračuje v navazujícím magisterském studiu stejného oboru pod vedením Richarda Loskota. Práce Vu Hong Van svou pestrostí a barevností odkazuje k původu autorky a tedy i k jí blízké vietnamské kultuře. V rámci výstavního cyklu se kurátorský tým snaží o co možná největší diverzitu a to jak uměleckých forem, tak i autorů. Ústeckému publiku budou představeny velkoformátové grafiky, coby přepis rozhovoru mezi umělkyní a její matkou pomocí automatické kresby, a objekty. „I přesto, že nemluvím o svých vzpomínkách, dojmech a pocitech z návštěv ve Vietnamu, tak se to vše odráží v mém podvědomí, tudíž se to musí projevit i v mých kresbách.“, komentuje svoji tvorbu autorka.

Třetí ze série výstav studentů Kurátorských studií Fakulty umění a designu Univerzity Jana Evangelisty Purkyně ve spolupráci s Činoherním studiem. Cyklus výstav reaguje na letošní téma divadelní sezóny, jímž je Nerovnost.