TZ: Miloš Budík

26. 11. 2019Artalk Infoservis

Miloš Budík / Nalezeno / kurátor: Lukáš Bártl / Galerie Valchařská / Brno / 4. 12. 2019 - 21. 2. 2020 

Brněnský fotograf Miloš Budík (1935) se zapsal do povědomí veřejnosti doma i v zahraničí jako autor fotografií všedního dne. Výstava NALEZENO přináší na Budíkovu tvorbu zcela nový pohled. Odhaluje jej jako nesmírně všestranného fotografa a především vynikajícího reportéra. Práce vybrané z archivu negativů autora představí jeho pohled na “západ”. Snímky ze zemí, do kterých se mu podařilo v polovině šedesátých let několikrát vycestovat, jsou výpovědí o tehdejší době, ale také o tom, jak ji vnímal autor sám. Místo publikace bude k výstavě vydán reprezentativní nástěnný kalendář. Jeden exemplář této výjimečné edice bude na místě vydražen a výtěžek poputuje na konto nadace Debra. 

Když se Miloš Budík v roce 1974 na přání tehdejšího režimu vyučil fotografem, měl za sebou už dvě desetiletí úspěšné profesní kariéry. Dodnes je v odborných kruzích považován za jednoho z nejvýznamnějších československých fotografů své generace vůbec. Proslavil se jako jeden ze zakládajících členů skupiny VOX (1965), která svým vnímáním fotografie ovlivnila celou řadu dalších autorů.

Za zmínku stojí, že už ve svých 25 letech společně s Karlem Otto Hrubým a Vilémem Reichmannem vytvořili publikaci Brno (1955) s verši Jana Skácela a Ludvíka Kundery – ​ svou kvalitou dodnes nejzajímavější a pravděpodobně dosud nepřekonanou knihou o moravské metropoli.

Autor se do povědomí veřejnosti zapsal jako fotograf slavné funkcionalistické Vily Tugendhat. Soubor z roku 1959 představuje více než 60 fotografií. Jedná se o cenný historický dokument a zároveň o osobitý pohled na jednu z nejslavnějších staveb světové architektury.

Normalizační léta prožil Budík jako zaměstnanec fotografické sekce Družstva invalidů, kde se věnoval technické a průmyslové fotografii. Po revoluci vedl ateliér technické fotografie firmy Profoto. V letech 1993–​96 provozoval s Jindřichem Odehnalem společný fotoateliér. Od roku 1997 pracuje samostatně, a to dodnes s obdivuhodnou a neutuchající aktivitou a kreativitou.

Pro většinu Budíkových snímků je typické suverénní zvládnutí prostoru, jež vytváří jejich napětí a dynamiku, vzbuzuje iluzi hloubkového vidění i pohybu a významně zdůrazňuje atmosféru fotografovaného prostředí. Inspirací pro jeho snímky se mu stal běžný život. Dlouhodobě se věnoval nemocničnímu prostředí, byla mu blízká oblast sportu a také jazz. Jazzová hudba si navždy získala jeho srdce a mezi přáteli má mnoho excelentních jazzových muzikantů.

Proto nepřekvapí, že pozvání na zahájení výstavy přijali dva skvělí jazzoví muzikanti světového formátu a Budíkovi kamarádi, kytarista Milan Kašuba a kontrabasista Vincent Kummer, kteří na vernisáži zahrají.

Kromě kalendáře se k výstavě podařilo vydat speciální limitovanou edici fotografií Miloše Budíka. V nákladu pouhých 15 kusů, vznikly kazety, z nichž každá obsahuje celkem 13 snímků ze souboru Nalezeno. Tuto sběratelsky velmi cenou záležitost je možné zakoupit, v případě zájmu kontaktujte galerii.