TZ: Benefiční aukce na podporu olomoucké Galerie XY

21. 11. 2019Artalk Infoservis

14. prosince proběhne v Olomouci mimořádná benefiční aukce současného výtvarného umění. Výtěžek bude využit na podporu Galerie XY.

V sobotu 14. prosince 2019 od 18 hodin proběhne v Galerii XY na Dolním náměstí v Olomouci benefiční aukce současného výtvarného umění. Jde o mimořádnou událost, kterou provozovatelé neziskové galerie v krajském městě reagují na neočekávaný schodek finančních prostředků.

Galerie XY vznikla v roce 2017 z iniciativy olomouckých nezávislých kurátorů a provozovatelů výstavních prostor, off-spaceů a alternativních galerií jako snaha o službu veřejnosti v krajském městě a vytvoření stálého výstavního prostoru pro prezentaci současného umění. Význam galerie přitom není malý. Jde o jedno z mála míst na Olomoucku, které se soustavně věnuje prezentaci multimediálního a digitálního umění, videoartu, zvukovým instalacím, konceptuálnímu umění a architektuře.

„Věříme, že uspořádání aukce současného výtvarného umění nám pomůže pokrýt některé provozní náklady galerie, jejíž chod je jinak primárně financován z veřejného rozpočtu. Provoz galerie v centru Olomouce na nezanedbatelné ploše 101 m2 je ekonomicky náročný, a Galerie XY bohužel letos nezískala prostředky v dostatečné míře,“ uvádí Jan Žůrek, ředitel DW7 o.p.s., která chod galerie provozně zaštiťuje. Galerie se proto obrátila s prosbou o podporu na současné vizuální umělce, mecenáše a sběratele současného umění i nejširší veřejnost.

Poskytnutím uměleckých děl do aukce vyjádřili svou podporu galerii významní čeští umělci jako Jindřich Štreit, Vladimír Havlík nebo Matěj Smetana, etablovaní umělci mladší generace Roman Štětina, Martin Kohout, Jakub Jansa, Andrea Pekárková i talentovaní začínající tvůrci. Seznam potvrzených umělců a umělkyň v této chvíli čítá asi čtyřicítku jmen.

Katalog děl s vyvolávacími cenami bude dostupný od začátku prosince na www.xyolomouc.com/aukce, nabízená díla budou také postupně zveřejňována na instagramu galeriexyolomouc.

„Chceme nabídnout kolem sedmdesátky děl v rozmanitých žánrech a cenových relacích, od malby, fotografie a objektů po nová média, textilní práce či dokonce autorské tetování,“ vysvětluje galeristka Monika Beková. Výsledná skladba nabízených děl pak má uspokojit profesionální sběratele i širší veřejnost. Ostatně předvánoční termín aukce přímo vybízí k nákupu vánočních dárků, kterými se letos, jak pořadatelé doufají, pro řadu kulturně smýšlejících lidí může stát současné umění.

Věnujte jako vánoční dárek současné umění a přispějte k udržení Galerie XY.

www.xyolomouc.com

autoři dražených prací:

Tomáš Javůrek & Barbara Trnková (&), (c) merry, Magdalena A. Turzová, AKA47 (Andrea Pekárková), David Bartoš, Pavla Baštanová, Monika Beková, Nela Britaňáková, Radek Brousil, Radek Čák, Jakub Čermák, Jakub Čuška, Tereza Darmovzalová, Kateřina Dobroslava Drahošová, DUMB, Martin Fišr, Dominik Gajarský, Aimee Zia Hasan, Vladimír Havlík, Jakub Jansa, Adéla Janská, Valentýna Janů, David Jedlička, Martin Kohout, Ondřej Kotrč, Petr Krátký, Patrik Kriššák, Martin Kyrych, Naďa Máčalová, Jiří Neděla, Lubomír Otisk, Anna Boček Ronovská, Jiří Sedlák, Matěj Smetana, Juraj Sosna, Roman Štětina, Jindřich Štreit, Petr Švolba... a další.