TZ: Umění v kině. Film Ermitáž

19. 11. 2019Artalk Infoservis

Tři milióny uměleckých exponátů, čtyři milióny návštěvníků ročně, na třicet kilometrů chodeb ve výstavních prostorách. To je v číslech petrohradská Ermitáž. Jedno z nejpopulárnějších muzeí světa. Dokumentární film Ermitáž – síla umění, který uzavírá podzimní cyklus Umění v kině, skládá poctu významné pamětihodnosti nejen ruské, ale i světové kultury, které se daří odolávat bouři dějin. Film vstupuje do kin 2. prosince.

Snímek Ermitáž – síla umění odkrývá kinematografický potenciál okázalých prostorů muzea. Prostřednictvím působivých obrazů, básní a lidových vyprávění mohou diváci nasát ducha Petrohradu a s ním i odkaz jeho významných kulturních památek, které pamatují Kateřinu II. Velikou, triumfální vítězství Alexandra I. Pavloviče nad Napoleonem i Velkou říjnovou socialistickou revoluci.

Legenda Petrohradu ožívá ve své vznešenosti za dne i v noci. Představuje se Zimní palác, Ermitážské divadlo, Menšikovský palác i historické budovy na nábřeží řeky Něvy, které jsou součástí muzea. Dokument odhaluje třeba i neodmyslitelné spojení města s literaturou. Zdůrazňuje přitom zejména vliv Alexandra Puškina na ruskou poezii a rozvoj literárního jazyka.

Jedním z nejnavštěvovanějších muzeí světa provází Toni Servillo (Velká nádhera), trojnásobný laureát evropské filmové ceny EFA.