Národní galerie může získat obraz z dílny Vyšebrodského mistra

18. 11. 2019ČTK Infoservis

Národní galerie by mohla do svých sbírek získat vzácné středověké dílo, které zřejmě pochází z dílny Mistra vyšebrodského oltáře. Možný nákup díla Trůnící Panna Marie s dítětem na zahraniční aukci dnes mezi materiály pro informaci projednala vláda, řekla novinářům ministryně financí Alena Schillerová (za ANO). Vyvolávací cena díla z doby kolem roku 1350 je 400.000 až 600.000 eur (přibližně 10,2 až 15,3 milionu korun). Galerie letos uvažovala o koupi jiného díla připisovaného stejnému autorovi. Údajně potřebných 65 milionů korun ale stát odmítal uvolnit.

Obraz z poloviny 14. století malovaný temperou na dřevě, který by se měl na aukci v Dijonu objevit koncem listopadu, je unikátním dílem z dílny Mistra vyšebrodského oltáře, která byla činná v Praze v době vlády Karla IV. "Malba má vysokou uměleckou kvalitu a je i přes přemalované architektonické pozadí ve velmi dobrém stavu," stálo v materiálu pro vládu.

Pro účast v aukci má Národní galerie Praha k dispozici posudky od pracovníků své Sbírky starého umění i Ústavu dějin umění Akademie věd. Doporučují jeho nákup do sbírky Národní galerie, ve které jsou středověká malířská díla 14. století zastoupena pouze úzce, uvádí materiál.

Většina dochovaných děl z té doby pochází z církevních majetků a jsou v Národní galerii v dlouhodobé zápůjčce. Tak je tomu i v případě Vyšebrodského oltáře či cyklu, který se považuje za vrchol deskového malířství v Čechách z doby krátce před rokem 1350. V rámci církevních restitucí připadl ze sbírek Národní galerie zpět řádu cisterciáků ve Vyšším Brodě a galerie ho má zapůjčený. "Tvorba Mistra vyšebrodského oltáře a jeho dílny není ve sbírce, kterou Národní galerie spravuje, doposud zastoupena vůbec," uvádí materiál pro vládu. Nákup umožní dotace ministerstva kultury.

Na trhu se v poslední době objevilo jiné dílo připisované dílně Mistra vyšebrodského, obraz s námětem Zvěstování Panně Marii, který může být variantou jedné z devíti jeho částí. Galerii ho za 65 milionů korun nabízel soukromý majitel. O ceně se však velmi diskutovalo, mimo jiné proto, že se předloni nabízel v dražbě ve Frankfurtu nad Mohanem. Za vyvolávací cenu 110.000 eur (2,8 milionu korun) se nevydražil, po dražbě jej za neznámou cenu koupil současný majitel.

Nárůst ceny vysvětlovala galerie za vedení dnes bývalého ředitele Jiřího Fajta tím, že v době dražby se nevědělo, zda je obraz pravý. Kupec riskoval, ale státní instituce podle Fajta tak jednat nemůže - proto také dílo nekupovala ve zmíněné aukci.

Historik umění Jan Royt na jaře uvedl, že jde o výjimečné dílo. "Jsme v tržní ekonomice, musíme to respektovat," řekl. Nově objevený obraz by podle něj měl stát zakoupit za jakoukoli cenu. Obraz patří Nadačnímu fondu Richarda Fuxy, který v říjnu uvedl, že jednání se státem selhala a ještě letos dá obraz do aukce. Může tak učinit, neboť ministerstvo kultury dílo neprohlásilo za památku, jak navrhoval Národní památkový ústav.

ČTK | Jakékoliv publikování nebo další šíření obsahu České tiskové kanceláře je bez písemného souhlasu Artalk z.s. zakázáno. ©ČTK