TZ: Cornelia Renz, Belle Shafir

31. 10. 2019Artalk Infoservis

Cornelia Renz, Belle Shafir / Legenda in MeMoriam / kurátoři: Dadja Altenburg Kohl, Hagai Segev / Museum Montanelli / Praha / 24. 10. 2019 - 23. 2. 2020

Výstava Legenda in MeMoriam představuje umění Belle Shafir (Izrael) a Cornelie Renz (Německo), jehož prostřednictvím reflektuje osobní vzpomínky obou z nich. Obě umělkyně se narodily do německé kultury a jejích historických souvislostí. Vliv německých novodobých dějin na jejich osobnosti a způsob, jakým se v jejich současném umění odrážejí vzpomínky na předané traumatické zážitky předešlé generace je proces, který řídí umělecký směr každé z nich. Projekt zkoumá a přibližuje nejen základní prvky v práci se vzpomínkami a jejich zpracováním, ale i celý proces traumatu, reflexe a uzdravování. 

V současné době žijeme v časech, kdy generace našich dětí není zatížena válkami, alespoň tedy zde v Evropě. Nechť tato generace uchopí šanci šířit společně s námi, svědky traumat našich rodičů a prarodičů, zkušenosti minulých generací, zkušenosti předané, a zamezí tak v budoucnu depresím a neurózám pramenícím z minulých zločinů. Často se totiž příslušníci první generace vyhýbají jasné řeči o minulosti a především o tom, co prožili. Nicméně tato rodinná tajemství, ač nevyslovena přímo, zůstávají v rodině vždy přítomna. To pak některé příslušníky druhé generace vede k otevírání těchto témat, a to nejen v rámci uspořádání vlastního života.  Je proto nutné, uchopit každou příležitost, abychom šířili vědomí o těchto psycho-sociálních problémech a zátěžových situacích, kterých má jistě každá generace celou řadu. Tragédie minulého století zatím zůstávají nepřekonány. Hrůzy, které se udály, především jejich následky, musíme našim potomkům přiblížit jako varovný signál. Umění je totiž jedna z cest, která pomáhá odhalovat i hojit, může poskytovat útěchu a příležitosti k setkání a sblížení.

Obě umělkyně se narodily v Německu. Belle Shafir po střední škole emigrovala do Izraele, zatímco Cornelia Renz v posledních letech střídavě žije a pracuje v Berlíně i Jeruzalémě. Fascinují je vzpomínky, legendy a pohádky, které slýchávaly v dětství,  nebo se tiše tradovaly v jejich rodině či okolí, příběhy z dávných časů středověku, ale i z dob novějších, včetně holocaustu. Výstava obsahuje videosnímky, velkoplošné malby, koláže, drobné plastiky, ale i instalace specifické pro místo konání.