TZ: Jovan Dezort

29. 10. 2019Artalk Infoservis

Objektivem fotografa Jovana Dezorta / Muzeum hlavního města Prahy / Praha / 30. 10. 2019 - 26. 4. 2020

Muzeum hlavního města Prahy pořádá autorskou výstavu významného československého a českého fotografa-reportéra Jovana Dezorta k jeho 85. narozeninám. Výběr vystavených snímků je přednostně zaměřen na Prahu a její život, který Jovan Dezort sleduje od 60. let 20. století, na osobnosti kultury a společenského dění i další autorova oblíbená témata. 

Fotograf Jovan Dezort (nar. 1934), který se letos dožívá významného životního jubilea, patří ke klasikům české černobílé reportážní fotografie 20. století.

Soubor jeho snímků z Prahy 50. až 70. let minulého století, který je stěžejní částí výstavy, přináší desítky momentek, kratičkých příběhů z pražských ulic a náměstí. Neuvěřitelná pohotovost fotografa dokázala zaznamenat okamžiky, které mohou v hlavě diváka rozehrát celé sekvence kuriózních, humorných či dramatických situací. Město a jeho každodenní život díky Dezortovým fotografiím ožívají tak sugestivně, že se člověku nejednou vybaví i se svými vůněmi, pachy a zvuky.

Vedle neznámých Pražanů a života města výstava představuje i snímky známých a slavných osobností české kultury. Nejde ovšem o stylizované ateliérové portréty, protože i zde uplatnil Jovan Dezort svoje schopnosti pohotového fotografa. Bezprostřední záběry a momentky zaznamenávají osobnosti uprostřed konkrétních situací a dějů, a tím je divákovi přibližují v jejich přirozenosti a lidskosti.

V rámci reportážní tvorby pro ČTK se Jovan Dezort specializoval na fotografie kulturních událostí. Festival Pražské jaro fotografoval čtvrt století a hudební soutěž Concertino Praga třicet let. I z těchto souborů přináší výstava ukázky stejně jako z dalších tematických okruhů, např. fotografie z venkova či zahraničí. V této souvislosti je třeba zdůraznit, že Jovan Dezort je nositelem významných mezinárodních ocenění, v roce 1970 získal Zlatou pečeť na World Press Photo v Haagu a v roce 1973 Hlavní cenu v celosvětové soutěži Mezinárodní organizace novinářů za reportáž z válečného Vietnamu.

Výstava Objektivem fotografa Jovana Dezorta v hlavní budově muzea na Florenci seznámí návštěvníky s tvorbou fotografa v reprezentativním výběru cca 130 snímků. Veřejnosti bude přístupná od 30. října 2019 do 26. dubna 2020.