TZ: Okupační stávka 2019 - Studenti obsadí Filozofickou fakultu UP jako před třiceti lety

Okupační stávka 2019 - Studenti obsadí Filozofickou fakultu UP jako před třiceti lety / Olomouc / 17. 10. 2019

Zatímco v listopadu 1989 obsadili studenti Univerzity Palackého na několik měsíců jedno křídlo Filozofické fakulty jako akt odhodlanosti porazit komunistický režim, letos 17. listopadu to bude na stejném místě jednodenní vítězná oslava: happening pro všechny, kteří si chtějí zavzpomínat či „ochutnat“ tehdejší atmosféru.

„Rádi bychom nastávající výročí oslavili se všemi, kteří se tehdejšího dění účastnili. Zároveň to nemá být a nebude nudná vzpomínková akce. Zveme i ty nejmladší, aby se podívali a prakticky si vyzkoušeli, co všechno bylo potřeba dělat: malování plakátů, tištění na cyklostylech, datlování na psacích strojích, vydávání časopisu Přetlak a k tomu zde budou dobové relikvie, jako jsou staré škodovky a žigulíky, fotky a filmy, ale i sametový guláš,“ zve veřejnost hlavní organizátor akce Martin Štainer, který byl před třiceti lety členem stávkového výboru studentů. „V neděli 17. listopadu bude od 10 hodin na chodbách i v některých učebnách program pro veřejnost. V 15 hodin bychom pak v aule Filozofické fakulty chtěli poděkovat kantorům, kteří nás hned od prvních dní podporovali, přičemž si byli vědomi toho, že mohou přijít o práci a skončit ve vězení. Spousta z nich už bohužel nepřijde…“

Vyvrcholením bude od 16 hodin záznam legendárního koncertu Karla Kryla, který se před 30 lety vrátil z exilu a koncertoval v hale Univerzity Palackého.

Studenti z roku 1989 také vyzývají své bývalé kolegy, aby přijeli a pomohli s organizací. Všechny potřebné informace najdou na www.olomouckarevoluce89.cz. „Na fakultě budeme chystat program po celou sobotu, v 18.00 pak bude mše v katedrále sv. Václava a od 19 hodin společný večírek. Je nám jasné, že spousta lidí pojede v sobotu do Prahy na demonstraci na Letné, ale večírek by stihnout mohli a hlavně v neděli budeme potřebovat dobrovolníky. Pokud se nechtějí aktivně zapojit, mohou se samozřejmě přijít podívat s rodinou, s vnoučaty…,“ doplňuje Martin Štainer a ještě jednou zdůrazňuje, že nedělní Okupační stávka 2019 je určena nejen pro pamětníky, ale pro širokou veřejnost.

Muzeum umění Olomouc | Patří k nejvýznamnějším institucím svého druhu v České republice, a to nejen z hlediska počtu spravovaných sbírkových předmětů (cca 185 000), ale také po stránce odborného záběru a výstavního programu. Výtvarnou kulturu od nejstarších dob po současnost představuje ve třech objektech: Arcidiecézní muzeum Olomouc (16 výstavních sálů a 300 uměleckých skvostů z 11. až 18. století, trezorové poklady olomouckých arcibiskupů, národní kulturní památka Přemyslovský hrad), Muzeum moderního umění (výtvarná kultura 20. a 21. století v 5 výstavních sálech, dlouhodobé tematické expozice moderního umění, krátkodobé výstavy významných současných umělců z ČR i zahraničí) a Arcidiecézní muzeum Kroměříž (Správa, ochrana a prezentace sbírek Arcibiskupského zámku v Kroměříži, které se řadí k nejhodnotnějším kolekcím svého druhu ve světovém měřítku).