TZ: Studiolo Robotico R.U.R. a další prezentace UMPRUM na Designbloku

15. 10. 2019Artalk Infoservis

Studiolo Robotico R.U.R. a další prezentace UMPRUM na Designbloku / Praha / 17. - 21. 10. 2019

Performativní instalace Studiolo Robotico R.U.R., bakalářský projekt Kůže a její aplikace v interiéru, výstava On the Road, stánek Ateliéru fotografie II nebo kolekce interiérových doplňků z Brokisglass. Tím a mnohými dalšími instalacemi se Vysoká škola uměleckoprůmyslová v Praze, její ateliéry a studenti představí na letošní přehlídce Designblok 2019. 

„UMPRUM svou účast na Designbloku nevnímá jen jako možnost prezentovat své práce. Je to také možnost pro naše studenty, jak se dostat do povědomí, porovnat své realizace s profesionály nebo navázat nové spolupráce. Důležitý je pro nás i kontakt s návštěvníky.  Poslední dobou se snažíme vybírat projekty, které nejsou jen pouhou expozicí nejzajímavějších prací, ale uvádí diváky v interakci a nabízí možnost dialogu“, říká o strategii výběru hlavní prezentace školy rektor Jindřich Vybíral. Tou se stala performativní instalace Studiolo Robotico R.U.R., která má za sebou úspěšnou premiéru na Milan Design Week a následně prezentaci na Brussels Design September. Nyní si tento neobvyklý projekt, na kterém se podíleli studenti oborů designu, ilustrace, skla, módy a typografie, mohou užít i návštěvníci v Praze.

Výstava svým názvem odkazuje na kabinet určený pro vědecké a spekulativní bádání (studiolo), ale zároveň na futuristickou divadelní hru Karla Čapka „R.U.R“ z roku 1921.  Upozorňuje zároveň na současný vývoj a stále více se prohlubující kontrasty mezi původními a moderními technologiemi. V aktualizovaném kontextu demonstruje hledání hranic mezi tradičním, manuálně řemeslným přístupem a plně automatizovanými, digitálními technologiemi.

„Studiolo Robotico R.U.R“ je v čapkovských intencích dvojaké: jak zvědavě otevřené novým experimentům, tak zatvrzele staré; vytvořené jednou z algoritmů a datových struktur, jindy kreslené tužkou nebo štětcem, vycházející jak z apriorního plánu, tak z okamžité intuice. Celkový design se skládá z datových ne-věcí, ale i analogových hmatatelných věcí; realizovaných pomocí robotického ramene nebo rukou z masa a kostí. Celková instalace je vážná i groteskní, vztahuje se k minulosti i k budoucnosti, je svou povahou záměrně retro-futuristická“, popisují myšlenku projektu jeho kurátoři Lada Hubatová-Vacková a Jan Němeček.

Pojetí celé instalace připomíná obří automat s řadou technických detailů, robota vykonávajícího různé funkce. Jeho jádro tvoří studio robotického portrétování, které zvnějšku funguje zdánlivě na vysoce automatizované úrovni. Ve skutečnosti jsou portréty, které si návštěvníci můžou nechat vytvořit, malovány ručně, v mechanismu technicistního objektu ukrytými ilustrátory. Instalace Studiolo Robotico R.U.R.  také představí performanci „Birth of The Future Behind Glass“, jejíž koncept propojuje tradici rukodělné výroby a zdobení skla s novou, robotizovanou technologií. Ručně vyráběné křišťálové vázy sklárny Moser budou na místě dekorovány pomocí air-brush digitální technologie a speciálního softwaru. Celý tento mechanismus budou obsluhovat studenti a studentky v uniformách robotů volně navazující na scénograficko-kostýmní pojetí R.U.R. z dvacátých let.

K výstavě je zároveň vydán katalog podrobně seznamující s myšlenkou celého projektu i jednotlivými performancemi.

Velký úspěch čerstvých absolventů UMPRUM v soutěži Designblok Diploma Selection

Z  prezentací spojených s Designblokem musíme také zmínit diplomové práce čerstvých absolventů UMPRUM, které se probojovaly do mezinárodní soutěže Designblok Diploma Selection. Tato soutěž znamená pro školu velký úspěch, ze 30 vybraných finalistů je zastoupeno 8 z České republiky. Bezkonkurenční většina, 6 nominovaných, právě dokončila UMPRUM. Jsou to Zdeněk Růžička s diplomovou prací SOUNDER, Adam Štok s Nyiny Chairs, Vít Škop s Vividbooks, Matěj Coufal se závěrečnou prací Metr, Michaela Čapková s kolekcí COOLLAGE a Barbora Procházková s projektem Sapience.

Množství zastoupených závěrečných prací jen potvrzuje kvalitu studentů a celé UMPRUM, která byla v mezinárodním srovnávacím žebříčku QS University World Rankings zařazena mezi 100 nejlepších uměleckých škol a je jedinou na této pozici ve střední i východní Evropě.

Další prezentace studentů a pedagogů UMPRUM v rámci Designbloku 2019

Kromě instalace Studiolo Robotico R.U.R. budou na holešovickém výstavišti k vidění i další projekty ateliérů, studentů a pedagogů UMPRUM.

Z ateliérových prezentací jistě zaujme Ateliér K.O.V., který na Designbloku zahájí svou velkou výstavu On the Road. S ní se postupně představí v Galerii Marzee v Nizozemí, na přehlídce „Schmuck“ v Mnichově a svou tour zakončí na 20 NYC Jewelry Week v New Yorku.

Dalším ze zastoupených je Ateliér produktového designu, jež vystaví projekt svých bakalářů na téma Kůže a její aplikace v interiéru. Ateliér designu nábytku a interiéru bude prezentovat interiérové doplňky, které vznikly ve spolupráci s firmou Brokis na téma Brokisglass.

V Openstudiu se představí i nový Ateliér fotografie II, k vidění budou projekty a úspěšné realizace, které vznikly v prvním roce jeho existence. Kromě výstavy prací ateliér připravil i panelovou diskuzi s fotografy, kurátory a šéfredaktory módních časopisů.

Kromě celoateliérových prezentací se přehlídky účastní studenti a čerství absolventi se svými vlastními projekty. Ondřej Stára z Ateliéru K.O.V. uvede své kolekce šperků, absolvent Ateliéru produktového designu Erik Bartoš batohy Ericulum, za Ateliér designu nábytku a interiéru se představí Studio Vono – Monika Kozderková s Adamem Štokem novou kolekcí trubkového nábytku, a dále projekty Kláry Opravilové a Daniely Dvornické. Své zástupce zde bude mít i Ateliér keramiky a porcelánu – čerstvého absolventa Jerguše Gálika, Terezu Slujkovou, Luisu Bělohlávkovou a Dana Švihela.

Studenti Ateliéru skla – Daniela Chodilová, David Šedina a stážista Ondřej Lalák vystavují své realizace v Art House v Lapidáriu, v Openstudiu se se svými vázami bude prezentovat jejich spolužačka Anna Jožová. Dvojice Herrmann a Coufal, nyní už oba absolventi Ateliéru produktového designu, připravili pro Designblok workshop DIY. Studenti módních oborů uvedou své práce na módních přehlídkách, za Ateliér designu oděvu a obuvi to budou Agáta Seeháková s kolekcí Božena a Natálie Nepovímová s Climate Nomads.

Z pedagogů budou na Designbloku slavit 10 let existence svého studia Roman Vrtiška a Vladimír Žák a vystaví kolekci židlí Lopa a Tuba, svůj projekt Cirque představí Petr Hák a Liběna Rochová s Lukášem Musilem – Musou budou prezentovat kolekci NADOTEK pro organizaci DEBRA.