Výtvarná soutěž Moment odvahy: Pocta revolučním plakátům

14. 10. 2019Artalk Infoservis

V souvislosti s oslavami 30. výročí sametové revoluce 17. listopadu 1989 budou ve Skautském institutu vystaveny dobové revoluční plakáty. Připomínání je důležité, ale ještě důležitější je odnést si z historie něco pro současnost. A právě proto vyhlašuje Skautský institut Výtvarnou soutěž Moment odvahy: pocta revolučním plakátům (dále jen "Soutěž"), která se řídí dále popsanými pravidly a harmonogramem. Úkolem soutěžících je navázat na plakáty z podzimu 1989 v kontextu současné společenské situace při zachování formátu ilustrovaného / typografického / monumentálního / klasického / výtvarného plakátu. Soutěž je symbolicky honorovaná, viz níže. 10 nejlepších plakátů formátu A2 představíme na výstavě ve Skautském institutu od 30.10. do 17. 11. Vernisáž proběhne 29. 10. 3 nejlepší návrhy budou vylepeny s uvedením autora na vybraných plakátovacích plochách v centru Prahy ve formátu A1, a to od 8. 11. do 21. 11. Součástí soutěže je návštěva britského grafického designéra Jona Graye, který vystupuje pod jménem gray318, a který se věnuje knižní grafice. Navrhoval přebaly knih například pro Jonathana Safrana Foera, Zadie Smith, Davida Fostera Wallace nebo Roalda Dahla. Mezi jeho další klienty se řadí Nike, Hewlett-Packard, The New York Times, Newsweek, The Observer a další. Vystavoval v mnoha galeriích, a to včetně Victoria & Albert muzea v Londýně. Účastníci soutěže budou mít možnost s ním své návrhy konzultovat. 29. 10. bude mít ve Skautském institutu přednášku Cover Stories: The art of designing book covers.

Východiska zadání

Skautský institut se při oslavách revoluce zaměřuje na „moment odvahy“ - tedy na chvíli, kdy se člověk rozhodne vystoupit ze svojí komfortní zóny a veřejně projevit nějakou formu nesouhlasu. Myšlenky svobody, demokracie a odvahy ale považujeme za univerzálně platné a chtěli bychom je touto formou zdůraznit. Skautský institut je ale apolitický, a tak nebudeme přijímat návrhy, které by jakýmkoliv způsobem reagovaly na konkrétní současné politické představitele a strany.

Způsob zpracování plakátu není pevně daný, výtvarná forma ale bude hlavním kritériem hodnocení. Východiskem by měly být plakáty z roku 1989, způsob jejich zpracování, urgence a nadčasovost jejich sdělení. Výtvarná forma, ačkoliv by měla vycházet z tradičních technik, by ale neměla sklouznout ke zbytečnému historismu a měla by zůstat moderní. Revoluční plakáty k nahlédnutí zde: http://www.designiq.cz/1989

Cíl projektu

Vytvořit výtvarné plakáty, které v roce 30. výročí sametové revoluce upozorní na nadčasové hodnoty svobody a demokracie. Současné, moderní doplnění výstavy revolučních plakátů.

Cílová skupina

Studenti, dospívající dospělí, široká veřejnost se zájmem o umění.

Povinné náležitosti

Odevzdat 1 návrh jak v elektronické, tak ve fyzické podobě na e-mail momentodvahy@skautskyinstitut.cz a do Skautského institutu, který sídlí na Staroměstském náměstí 4/1, Praha 1 (u zaslání poštou rozhoduje razítko pošty). Odevzdání spolu se základními informacemi o předkladateli (jméno, kontakt, škola/ zaměstnání, věk). Formát předkládaného návrhu A3, elektronická podoba ve formátu připraveném pro tisk A2 a A1.

Nosiče komunikace (typ nosiče, formát, počet)

Vytištěný návrh: formát A3

Elektronický návrh: tisková data pro A2 a A1, pdf, 1:1, 300 dpi.

Harmonogram

7. 10. > vyhlášení soutěže

20. 10. v 23:59 > uzávěrka k podání soutěžních návrhů

25. 10. > zasedání komise

29. 10. – 1. 11. > konzultace s gray318, přesný čas bude upřesněn

29.10. > přednáška gray318 Cover Stories: The art of designing book covers

30.10. – 17. 11. > prezentace děl ve Skautském institutu

8.11. – 21. 11. > 3 vítězné návrhy ve velikosti A1 vylepeny na plakátovacích plochách v centru Prahy (Malostranská, Benediktská, Kampa muzeum, zeď Valdštejnské zahrady, Soukenická)

Odměny

1.místo 5000Kč 2.místo 3000Kč 3.místo 2000Kč 4.–10. místo 1000Kč Kritéria hodnocení: Dílo má zřetelný vztah k tématu 30 let svobody a k zadání, které je popsáno v druhém bodě. Hodnotí se estetická a výtvarná hodnota, originalita, vztah k tématu.

Hodnotící komise

Helena Šantavá - grafička

Luke Tomski - ilustrátor

Pavel Beneš - ilustrátor, grafik a pedagog

Stanislav Setinský - ilustrátor a grafik

Jan Štern - noční starosta Prahy, zástupce MHMP

Autorská práva soutěžících

Autoři soutěžních návrhů udělují Skautskému institutu právo k užití díla pro účely realizace a prezentace díla a propagace jeho i celé soutěže, a to i po skončení její realizace (viz harmonogram). Autoři soutěžních návrhů mohou své soutěžní návrhy publikovat a používat pro vlastní prezentaci po prvním zveřejnění díla vyhlašovatelem. Autoři mají právo svá díla viditelně označit autorskou značkou či podpisem, autorství pak musí být uvedeno obdobně i při další prezentaci díla. Užití autorského díla pro jiné účely, než byly uvedeny v těchto soutěžních podmínkách, je vázáno na výslovné svolení autorů.

Závěrečná ustanovení

Organizátor si vyhrazuje právo kdykoli změnit složení hodnotící komise, pravidla Soutěže, Soutěž odložit, zkrátit dobu trvání Soutěže, změnit harmonogram Soutěže, přerušit nebo zrušit Soutěž bez náhrady. V případě, že dojde ke změnám pravidlech Soutěže, aktuální pravidla budou vždy dostupná na soutěžním webu.

Kontakt: Marie Kordovská momentodvahy@skautskyinstitut.cz 732 620 769