V Ostravě by mohlo vzniknout nové státní muzeum

11. 10. 2019ČTK Infoservis

V ostravském areálu Dolních Vítkovic (DOV) vznikne po revitalizaci vysokých pecí číslo čtyři a šest, které jsou součástí této národní kulturní památky, nové státní MUSEUM+. Využije sbírky jiných národních muzeí. Jeho expozice se bude oměňovat, bude vystavovat sbírkové předměty, které jsou zatím uloženy v depozitářích muzeí a kvůli nedostatku místa pro jejich vystavení jsou nepřístupné veřejnosti. Na vzniku nového muzea se dnes dohodli zástupci ministerstva kultury, kraje, města a DOV, kteří uzavřeli memorandum o společném postupu. Náklady jsou zatím odhadovány na zhruba na 2,5 miliardy korun.

Ministerstvo kultury zřizuje v republice 15 muzeí a galerií. Jediné státní muzeum v Moravskoslezském kraji je Slezské zemské muzeum v Opavě. Ostrava jako třetí největší město v zemi přitom nemá žádnou kulturní instituci zřizovanou státem, což dnes kritizoval i ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD).

"Tady na Ostravsku se často o věci dokážeme starat sami a jsme tady taková svépomocná skupina obyvatel, ale tady bychom opravdu potřebovali i roli státu," míní Zaorálek. Podle něj státní prostředky nemohou pomáhat pouze v Praze a stát by měl v Ostravě přispět k záchraně průmyslového areálu. Dolní Vítkovice se ve městě už několik let proměňují v kulturní a vzdělávací centrum.

Výstavbu i provoz muzea by měl financovat stát. Podle Zaorálka lze předpokládat využití evropských zdrojů. Náklady jsou zatím odhadovány na zhruba na 2,5 miliardy korun. Kraj už zadal vypracování studie proveditelnosti, která by měla zpřesnit nejen náklady na vybudování nového muzea, ale i časový harmonogram. Objekty totiž bude nejprve nutné sanovat a podle stávajících odhadů by tak nové muzeum mohlo vzniknout zhruba za sedm až osm let. Hejtman Ivo Vondrák (ANO) uvedl, že kraj za studii proveditelnosti zaplatí zhruba milion korun.

"Jakkoliv tady vzniká špičková kultura, tak přeci jenom ta Praha nebo stát Ostravě v podpoře kultury něco dluží. Nám tenhle projekt zapadá do naší představy, že by stát převzal nějakou spolugaranci za budoucnost tohoto areálu a vznikla by tady nějaká kulturní instituce, která by byla financovaná státem. Doplnilo by se tady to portfolio institucí o instituci moderního muzeálního typu," uvedl Macura.

Podle Zaorálka ministerstvo nyní začne podnikat první kroky k vytvoření příspěvkové organizace státu. MUSEUM+ má návštěvníky prostřednictvím exponátu seznamovat s přírodou, historií, technikou, designem či uměním.

ČTK | Jakékoliv publikování nebo další šíření obsahu České tiskové kanceláře je bez písemného souhlasu Artalk z.s. zakázáno. ©ČTK