Galerii Františka Drtikola v Příbrami povede Jan Freiberg

9. 10. 2019ČTK Infoservis

Galerii Františka Drtikola v Příbrami povede fotograf a kurátor Jan Freiberg. Městští radní rozhodli o jeho jmenování ředitelem k 1. prosinci, řekla dnes novinářům místostarostka Zorka Brožíková (ANO). Freiberg nahradí Hanu Ročňákovou, která byla v čele instituce od roku 2004 a nyní odchází do důchodu.

Uchazečů ve výběrovém řízení bylo podle místostarostky hodně, což ji překvapilo. "Jevil se nám velice vhodný, protože se dovede vcítit do regionu a má zkušenosti z různých sfér," řekla o vítězném kandidátovi.

Freiberg vystudoval fotografii v ateliéru Pavla Baňky v Ústí nad Labem. Jako fotograf a kurátor působil několik let v Galerii Klatovy Klenová. V roce 2010 stál u zrodu volyňské Galerie Na shledanou ve smuteční síni na hřbitově Malsička, která je pobočkou Městského muzea ve Volyni. Jako kurátor spolupracoval i s dalšími institucemi

Galerie Františka Drtikola sídlí v historické budově příbramského Zámečku Ernestinum a je příspěvkovou organizací města. Název dostala podle slavného příbramského rodáka a světově uznávaného fotografa Františka Drtikola (1883 až 1961). Drtikol byl autorem obdivovaných aktů, zavrhovaným malířem i mystikem. Jeho originální dílo záhy získalo značný mezinárodní ohlas. Stálá expozice v příbramské galerii nabízí průřez jeho fotografickou tvorbou od dob ateliéru v Příbrami až po rok 1935, kdy fotografickou dráhu ukončil.

ČTK | Jakékoliv publikování nebo další šíření obsahu České tiskové kanceláře je bez písemného souhlasu Artalk z.s. zakázáno. ©ČTK