TZ: Vendulka Prchalová

Vendulky Prchalová / Směsi / kurátor: Michal Vaníček / Galerie UM / Praha / 11. 10. – 9. 11. 2019

Výstava Směsi / Mixtures představuje část disertačního projektu Vendulky Prchalové, která studuje v Ateliéru skla vedeného Ronym Pleslem. Zaměřuje se v něm na inovaci materiálů a postupů výroby forem pro skleněnou plastiku.  

„Vendulka zde prezentuje skleněné tavené plastiky využívající příbuzný vizuální jazyk, který vychází z práce ve 3D programech. Samotné objekty tvoří kompozice sestavené ze dvou jednoduchých, avšak zcela odlišných a ve své podstatě ambivalentních symbolů, konkrétně psa a kostky. Využívá zde spojování na první pohled nespojitelného a svými kompozicemi těmto symbolům vtiskává nové významy“, přibližuje vystavené objekty kurátor výstavy Michal Vaníček.

Téma prací není jediným neobvyklým prvkem. Podobně, jak přistupuje k vizuální části, zachází i s jejich vytvářením. Počítačově navrhované modely, realizované na 3D tiskárně, převádí do pro tyto technologie tak vzdáleného materiálu, jakým je křišťálové sklo. Výsledkem jsou surreálné skulptury, ve kterých autorka jednotlivé symboly či jejich části multiplikuje a sestavuje do nových objektů. Navozuje tím jistou nejistotu umocněnou kontrastem organického a geometrického tvaru. Čistotu zvoleného materiálu, narušuje dalšími přidanými materiály, které zároveň slouží jako spojovací prvky jednotlivých částí každého objektu  - např. kožený opasek, gumičky, obvazy, pozůstatky formy atp.

Až magickou atmosféru těmto těžce uchopitelným sochám dodává instalace, která je autorským dílem autorky a kurátora. Výstavu zasazují do bílého vzdušného prostoru s měkkým osvětlením připomínajícím nebe. Objekty umístěné na světelných panelech obklopují oblaka z jemně šustivého papíru a dávají celé výstavě ducha transcendentálního prostředí.