Artalku přišel již druhý dopis od právníků nových kulturních subjektů

V průběhu půl roku dorazil do redakce Artalku v pořadí již druhý dopis od právníků, první byl předžalobní výzva od Nadace The Pudil Family Foundation, druhý pak žádost o zjednání nápravy od Telegraph Hub. Oba dopisy spojuje situace nově vznikající kulturní instituce a oba reagují na kritiku ze strany časopisu.

Na konci letošního června byl spolek Artalk z. s. vyzván právníky Nadace The Pudil Family Foundation, aby stáhl ze svých webových stránek esej Jak nově promýšlet umělecké a kulturní instituce, 1. část. Důvodem byla kritika financování Kunsthalle Praha – výstavní síně sponzorované výše zmíněnou nadací –, které je v eseji označováno za netransparentní. Jako podklad pro argumentaci sloužil odkaz na text publicisty Václava Drozda, který byl v dubnu publikován na platformě Artyčok.TV. Drozdův článek popisuje podnikání Petra Pudila, jeho cestu od privatizace Mostecké uhelné společnosti, až po předsednictví Evropské asociace uhelného průmyslu Eurocoal a investování do solární energetiky. Dále se také zabývá odléváním peněz přes tzv. lichtenštejnské anštalty, které slouží k vyhýbání se placení daní v místě podnikání (v tomto případě v České republice). Nadace The Pudil Family Foundation v současné době vlastní obsáhlou sbírku moderního a současného umění a v Praze na Klárově staví výstavní galerii Kunsthalle Praha.

Artyčok.TV byl na základě předžalobní výzvy od právníků Nadace The Pudil Family Foundation donucen text ze svých webových stránek stáhnout a v minulém týdnu byl v upravené verzi publikován znovu. Artalk.cz byl také vyzván, aby daný text, který údajně škodí pověsti nadace a Kunsthalle Praha, z webu odstranil, nakonec ale byla pouze pod text přidána poznámka o stažení Drozdova textu a ze strany nadace nebyly podniknuty žádné další právní kroky.

Podobný příběh, tentokrát se však netýká publikovaného článku, se opakoval toto září. V polovině měsíce přišla Artalku žádost o zjednání nápravy od právníků společnosti Telegraph Hub s.r.o. Jedná se o společnost založenou a vedenou olomouckým podnikatelem Robertem Runtákem, který v současné době staví kulturní centrum Telegraph v centru Olomouce. Součástí budovy má být galerie, rezidenční umělecký ateliér, coworkingový prostor, kavárna a speciální soukromý prostor věnovaný milovníkům umění Telegraph Lounge. V souvislosti s plánovaným otevřením centra 17. listopadu tohoto roku byla Artalku zaslána žádost o zakoupení inzertní plochy na webu. Žádost byla zamítnuta, protože redakce Artalku nepovažuje za konzistentní věnovat se na jedné straně kritickému výtvarnému umění a na druhé straně poskytovat viditelnost subjektu, jenž je financován z podnikání s exekucemi (Robert Runták dlouhá léta vede Exekutorský úřad Přerov).

Artalk byl vyzván k nápravě (tedy k publikování inzerce) a osočen z porušení „ústavního principu zákazu diskriminace (čl. 3 odst. 1 Listiny) na základě pohlaví, rasy, barvy pleti, jazyka, ale též na základě majetku, rodu nebo jiného postavení.“ Advokátovi společnosti Telegraph Hub byla zaslána odpověď, ve které Artalk odmítá nařčení z diskriminace, přičemž antidiskriminační zákon, který slouží primárně k ochraně slabší strany, se vztahuje pouze na fyzické, a ne právnické osoby. Stejně tak si spolek Artalk z. s. stojí za tím, že ačkoliv existence soukromých exekutorských úřadů jsou v souladu se zákonem České republiky, neznamená to, že se nemohou stát předmětem veřejné kritiky.

Redakce Artalku považuje za důležité komunikovat tyto události veřejně, protože nevnímá časopis jako svou soukromou záležitost, ale jako platformu pro současné výtvarné umění, jemuž je vlastní snaha o kritický a svobodný postoj. Obě výzvy od právníků – ať už se jedná o Nadaci The Pudil Family Foundation nebo společnost Telegraph Hub – považuje redakce za pokus o zastrašování a potlačování svobody slova. Podobné právní kroky také znemožňují jakoukoliv snahu o to vést dialog nebo rozvíjet věcnou argumentaci.


Ilustrační obrázek: Max Máslo