TZ: Přehlídka POKOJE zpřístupní opuštěný Desfourský palác. Oživí ho site-specific instalacemi

Přehlídka POKOJE zpřístupní opuštěný Desfourský palác. Oživí ho site-specific instalacemi / Praha / 1. 10. 2019

Osmý ročník přehlídky mladého umění POKOJE proběhne od 8. do 17. listopadu 2019 v Praze. Studenti uměleckých vysokých škol tradičně promění opuštěnou budovu v samotném srdci hlavního města. Jejich útočištěm se letos stane chátrající Desfourský palác, jehož prázdné místnosti na deset dní zaplní site-specific instalacemi na společné téma svéráz. Návštěvníci se mohou těšit na sérii přednášek, komentovanou prohlídku a workshop praktických rad pro umělce, teoretiky a kurátory. Novinkou přehlídky je kurátorský pokoj, ve kterém přizvaná kurátorka a umělkyně Magdalena Jadwiga Härtelová, představí svůj pohled na mladou uměleckou scénu. 

V blízkosti dnešního Masarykova nádraží byl v roce 1847 vystavěn architektem Josefem Krannerem neoklasicistní obytný dům palácového typu s bohatou vnitřní výzdobou. Součástí Desfourského paláce bývala zahrada, skleník, ale i západní křídlo, které bylo zbouráno a v roce 1983 nahrazeno budovou tiskárny Rudého práva. Podívat se do kdysi honosného paláce umožní návštěvníkům desetidenní site-specific výstava Pokoje. Do dočasné proměny zchátralých místností Desfourského paláce se zapojí 30 ateliérů ze 13 uměleckých vysokých škol. Výběr vystavujících vzešel z celonárodní výzvy. Společným tématem studentských instalací je pro letošek SVÉRÁZ a tématika jedinečnosti, odlišnosti, specificity či originality v umění.

Novinkou letošního ročníku přehlídky je kurátorský pokoj, o jehož podobu se postará umělkyně a kurátorka Magdalena Jadwiga Härtelová, která působí mezi Prahou, Berlínem a Bay Are. Za dveřmi kurátorského pokoje představí Härtelová instalaci pojmenovanou Svéráz národního lovu. Vystudovala současné kurátorství na California College of the Arts v San Francisku, kde také vedla dva galerijní prostory, The Orange Box a The Room. Zaměřuje se komunitní projekty, ke kterým využívá nová média, performance a sociálně angažované umění. K jejím dlouhodobým projektům patří Navajo Mountain Boarding School Project na Navajo rezervaci v Utahu, mezinárodní Mother Tongue Project s íránskou umělkyní Shaghayegh Cyrous a Chorus projekt v Anchorage na Aljašce. V průběhu přehlídky bude umělkyně pořádat komentovanou prohlídku a workshop “Jak hacknout svět umění, nebo se o to alespoň pokusit…”. Workshop bude zaměřen na praktické rady pro umělce, teoretiky, kurátory a další činné v kultuře.

Letos se na přehlídce udělí dvě ceny. Cenu odborné poroty si odnesou tři nejzdařilejší realizace Pokojů, o druhém ocenění rozhodnou diváci. Členy odborné poroty budou významní umělci, teoretici i kurátoři, kteří se zároveň účastní dalšího doprovodného programu. “Vybíráme primárně ty, kteří nejsou dlouhodobými pedagogy na vysoké škole, protože chceme vystavujícím studentům nabídnout i jiné podněty, než se kterými se běžně setkávají v rámci svého studia,” říká programová ředitelka výstavy Kristýna Péčová.

Výstavu doplní i široký doprovodný program, který se letos zaměří především na workshopy, přednášky a performance. Více informací o výstavě a programu na webových stránkách www.prehlidkapokoje.cz.