TZ: Program Antikvariátu a klubu Fiducia říjen 2019

Program Antikvariátu a klubu Fiducia říjen 2019 / Ostrava / 27. 9. 2019

Do 11.10. Vladimír Vondráček: Tour de Exotique

Pokračování výstavy ve Fotografické galerii Fiducia.

Galerie Fiducia připravila ve spolupráci s časopisem FOTO výstavu fotografií z publikace Vladimír Vondráček 1972–1979, jež zachycuje život cyklisty na vrcholu kariéry.

15. 10. v 18.00 Ibra Ibrahimovič: Střepy severních Čech 

Vernisáž výstavy ve Fotografické galerii Fiducia.

Ibra Ibrahimovič (1967, Most) je český fotograf, známý převážně svými fotografiemi severních Čech. Mezinárodně známý je zejména jeho seriál černobílých fotografií o bourání severočeské obce Libkovice, publikovaný v knize Libkovice: Zdař Bůh, a příběh sedláka Rajtera, za který získal titul Zlaté oko / fotografie roku na Czech Press Photo 2003. Severní Čechy jsou fotografovým rodištěm a místem, kde od roku 1991 fotí proměny krajiny, obcí i lidí v rámci projektu Střepy severních Čech. Toto nádherné území od Krušných hor až po České středohoří navždy poznamenalo komunistické drancování bohatých nalezišť hnědého uhlí. I dvě desetiletí po Sametové revoluci zde však stále probíhá konflikt mezi těžaři a obyvateli obcí na okrajích dolů a není jasné, jaký osud zdejší kraj čeká.

Výstava potrvá do 15. 11. 2019.

16. 10. v 17.00 Zahajovací večer Protimluvfestu v Antikvariátu a klubu Fiducia 

Slavnostní zahájení festivalu – věnováno připomínce roku 1989.

Protimluvná trachta: Tomáš, Chaleplis, Stach, Touš, Svidroňová a Drastík

Šest autorů – šest různých přístupů ke psaní! Přijď si poslechnout, jaká témata hýbou světem současné literární omladiny! Pořad věnovaný mladým ostravským i mimoostravským básníkům a prozaikům jako Adam Tomáš, Vasilios Chaleplis, Petr Stach, Radek Touš, Kristýna Svidroňová a Stanislav Drastík. Uvádí Petr Ligocký.

Jagodziński, Payne, Placák a Vrchovský: Listopad 1989 po třiceti letech

Debata věnovaná událostem roku 1989. Účast přislíbili Andrzej Jagodziński (PL), Petr Placák (ČR), Petr Pazdera Payne (CZ) a Ladislav Vrchovský (CZ). Diskusi moderuje Libor Magdoň.

Jan Těsnohlídek: Líp už nebude

Literární pořad s básníkem a nakladatelem Janem Těsnohlídkem o jeho uměleckých i vydavatelských aktivitách, ale také o směřování soudobé společnosti. Uvádí Petr Ligocký.

Pořádáme v rámci projektu SametOVA!!!

do 16. 10. Ivanka Pavlíčková, Patrik Kriššák: Color blocking

Pokračování výstavy v Galerii Dole.

Společná výstava autorky a autora s vazbami na ostravskou Fakultu umění nazvaná Color blocking odkazuje svým názvem ke světu módy, v němž označuje snahu o použití výrazných barevných tónů o stejné intenzitě vybíraných často z opačných pólů barevného spektra. Metaforický přenos do světa umění, v němž je vymezování, kontrastování či ladění tónů jednou z podstatných součástí uměleckého vyjádření, můžeme pod dojmem instalace, v níž zásadní roli hraje nejen barva a světlo, ale i samotné prostorové podmínky galerie, vnímat i jako snahu o komplementární vymezení/propojení dvou navýsost tradičních podob umělecké produkce – obrazu a sochy.

Kurátor Martin Mikolášek.

20. 10. v 10.00 Ateliér pro děti a jejich rodiče

Ateliér vedou výtvarníci Marcela a Max Lysáčkovi.

21. 10. v 18.00 Jiří Marek – Šatna na konci chodby

Vernisáž výstavy v Galerii Dole.

Současná malířská poetika nedávného absolventa pražské AVU Jiřího Marka (1991) je hlubinná, psychologicky zátěžová a melancholická. Předkládá rozšířený půdorys mezilidských vztahů jako svého druhu „halucinaci“, jako „roztříštěný svět“, který je nutné znovu trpělivě skládat, defragmentovat, znovu oživovat a pročišťovat. Vše jako by spočívalo ve zpomaleném pohybu, který jedině umožňuje pozorovat a zachytit probíhající autorovu vnitřní transformaci, s níž pracuje a které propůjčuje malířské rysy. Ostravská výstava nazvaná Šatna na konci chodby metaforicky odkazuje na proměnlivý stav lidského podvědomí. Představuje soubor nových obrazů zpřítomňující tajemná zákoutí–zátiší, která jako by se vynořovala z hladiny času a různých vrstev paměti. Kurátorem výstavy je Petr Vaňous.

Výstava potrvá do 4. 12. 2019

23. 10. v 18.00 Jiří Černý – Hudba a svoboda

Moderovaná diskuse se známým hudebním kritikem.

O (ne)svobodě hudební produkce a publicistiky v socialistickém Československu bude s Jiřím Černým debatovat Petr Kopecký. Jiří Černý v letech 1964–1969 na vlnách Československého rozhlasu připravoval a moderoval první československou hitparádu Dvanáct na houpačce. Během normalizace pořádal po celé zemi Antidiskotéky, na nichž uváděl i nedostupné nahrávky zakázaných hudebníků. V listopadu 1989 byl u zrodu Občanského fóra a moderoval některé protestní akce.

Pořádáme ve spolupráci s Ostravskou univerzitou a Velvyslanectvím USA v rámci projektu SametOVA!!!

31. 10. v 18.00 Hledání přítomného času

Komponovaný pořad o Skupině 42.

V letošním roce by se sta let dožili Ivan Blatný a Jiřina Hauková. Tvořit začali na začátku druhé světové války a posléze se setkali v literární Skupině 42. Co pro českou literaturu a umění Skupina 42, do níž patřili třeba Jindřich Chalupecký, Jiří Kolář, Josef Kainar a Jan Hanč, znamenala? Komponovaný literární večer Moniky Horsákové nabídne nejen ukázky tvorby a korespondence, ale i debatu s literárním historikem a básníkem Petrem Hruškou, který připravuje o Skupině 42 monografii. A dotkne se i dalšího významného jubilanta. Sta let by se dožil také Jiří Orten. Členem Skupiny 42 sice nebyl, ale s Ivanem Blatným ho pojilo osudové přátelství.