Newyorské muzeum do Egypta vrátilo ukradený starověký sarkofág

26. 9. 2019ČTK Infoservis

Newyorské Metropolitní muzeum umění dnes vrátilo Káhiře přes 2000 let starý zlatý sarkofág, který ze země odvezli zloději umění během protivládního povstání v roce 2011. Slavné galerii ho prodali za čtyři miliony dolarů (94 milionů korun) pod falešnými dokumenty, napsala agentura Reuters.

Bohatě zdobený sarkofág, který v sobě uchovával mumii kněze zasvěceného bohu s beraní hlavou Herišefovi, muzeum odkoupilo před dvěma lety. Jeho opravdový původ se po dlouhém vyšetřování podařilo odkrýt vyšetřovatelům z Manhattanu.

Sarkofág byl i s pozůstatky kněze pohřben v Egyptě v prvním století před naším letopočtem. Zloději ho v říjnu 2011 ukradli z neznámé lokace v provincii Mínja, jejíž stejnojmenné správní středisko leží přes 200 kilometrů proti proudu Nilu jižně od Káhiry. Egyptem tehdy zmítaly prodemokratické demonstrace, jež vedly ke svržení autokratického prezidenta Husního Mubaraka. Sarkofág se odtud podle vyšetřovatelů dostal přes Spojené arabské emiráty, Německo a Francii až do New Yorku.

Vzácná památka byla v muzeu vystavena šest měsíců, dokud se vyšetřovatelům nepodařilo prokázat, že jeho domnělý původ je falešný. Zloději kurátorům tvrdili, že sarkofág byl z Egypta odvezen v roce 1971.

"Dosavadní vyšetřování ukázalo, že tento sarkofág je pouze jednou ze stovek památek, které ukradl stejný mezinárodní pašerácký gang, uvedl okresní prokurátor Cyrus Vance, jehož tým měl vyšetřování na starosti. Není podle něj vyloučeno, že se v New Yorku, jež je vyhlášený svými mnoha galeriemi a muzei, objeví další pašované památky.

Sarkofág se dnes po slavnostní ceremonii v New Yorku vrátí zpět do Egypta, kde bude podle šéfa egyptské diplomacie Samího Šukrího od začátku příštího roku vystaven.

ČTK | Jakékoliv publikování nebo další šíření obsahu České tiskové kanceláře je bez písemného souhlasu Artalk z.s. zakázáno. ©ČTK