TZ: Program letošní Ceny Věry Jirousové otevírá téma inkluzivní kritiky

Program letošní Ceny Věry Jirousové otevírá téma inkluzivní kritiky / Praha / 24. 9. 2019

Během měsíců září a října probíhá v INI Prostoru rezidence projektu Cena Věry Jirousové - ocenění pro výtvarné kritiky. Dvouměsíční program se skládá z workshopů psaní, ale také reflexe pozice výtvarného kritika nebo kritičky uvnitř umělecké scény i v širších společenských a historických souvislostech. Během rezidence bude také po roční pauze udílena samotná Cena, jak pro začínající, tak zavedené autorky a autory.

Jediné české ocenění pro výtvarné kritiky oslaví letos již sedmé narozeniny. Pošesté se naproti tomu bude udílet Cena Věry Jirousové, která je v současnosti udělována v bienálním modu, a to ve dvou kategoriích. Jednak v kategorii etablovaných kritiků a za přínos oboru a také již tradičně v kategorii začínajících kritiků umění. Slavnostní udílení proběhne 9.10. od 18 h v Desfourském paláci blízko pražského Florence, v rámci konání festivalu 4+4 dny v pohybu. Součástí udílení bude performativní přednáška kritika a kurátora Viktora Čecha s názvem Bezradný kritik, inspirovaná otázkou co se stane, když kritikovi vezmete jeho tradiční kořist - výtvarný artefakt. Na Viktora Čecha naváže neméně performativní vyhlášení ceny v režii umělců Slávy Sobotovičové a Davida Fesla. Celý program bude ukončen večírkem časopisu Art+Antiques.

Kromě samotného vyhlášení proběhne během září a října v INI Prostoru na Žizkově doprovodný program letošního ročníku Ceny. Už ve středu 25. září zahájí Viktor Čech první z dvojice workshopů s názvem Labyrint jazyka a pasti ideologie, ve kterém upozorní mimo jiné na problematiku častých klišé a konvencí v jazyce kritiků a kritiček nebo na limity jazyka v popisu výtvarného díla.

Workshop kritičky a kurátorky Noemi Smolik bude naproti tomu směřovat především prakticky na psaní umělecké kritiky. Bude se jednat o intenzivní čtyřdenní (12., 13. - 22., 23.10.) sdílení poznatků z redakcí Frieze, Artforum nebo Frankfurter Allgemeine Zeitung, ve kterých je Noemi Smolik redaktorkou či přispěvatelkou. To doplní cvičení v kritice umění, tedy praktické psaní a diskuze o něm.

Závěrečný workshop rezidence Ceny Věry Jirousové v INI bude opět v podání Viktora Čecha a proběhne 18. 10. Na programu bude pohyb, tanec a jejich propojení s výtvarnou kritikou, hostem bude tentokrát Zuzana Žabková. Workshopy jsou určeny zájemcům o uměleckou kritiku i tvůrčí psaní všeho věku a zaměření, bez ohledu na předchozí zkušenosti. Veškerý program je pro účastnice a účastníky zdarma.

Letošnímu ročníku Ceny Věry Jirousové vévodí téma inkluzivní kritiky, a tak se můžeme těšit na větší otevřenost k palčivým (byť často marginalizovaným) problémům dneška. V současné době, kdy již je moc médií dávno uznanou, v době, kdy výsledky voleb ovlivňují fake-news, kdy „každá zpráva je zprávou výbušnou“ („every news is a breaking news“), má i psaní o umění své nové výzvy a problémy: jak jsou čteny kritiky, když se zároveň často jedná o subjektivní a neověřitelné soudy? Čím je dnes důležité právě takové psaní, které staví na emocích, příbězích a empatii? Chceme-li po samotném současném umění, aby bylo přístupnější širšímu okruhu zájemců, aby nebylo exkluzivní elitní záležitostí několika vyvolených, ale aby stejně kvalitní, avšak přístupnější umění bylo dostupné všem, pak kritika musí jít stejným směrem. Jak by potom mohla vypadat inkluzivní kritika? Jak hodnotit a nevylučovat? Jak si zachovat kritický odstup a zároveň projevovat empatii? Pro koho je potřeba psát? A pro koho reálně píšeme?

Jednotlivé akce:

25.9. 18:00 - Viktor Čech a Lenka Sýkorová: Labyrint jazyka a pasti ideologie (INI Prostor)

9.10. 18:00 - vyhlášení CVJ (Desfourský palác, Na Florenci 21a)

12.10. - 13.10. a 22.10. - 23.10. - Noemi Smolik: Cvičení v kritice umění (INI Prostor)

18.10. 18:00 - Viktor Čech a Zuzana Žabková (INI Prostor)