TZ: Michal Rapant

Michal Rapant / Hřbitovní kvítí kvete pro všechny / Galerie Dolmen, Topičův salon / Praha / 3. 10. - 30. 10. 2019

Divoký expresionista a velká naděje současné české malby, Michal Rapant zahajuje svou sólovou výstavu nazvanou „Hřbitovní kvítí kvete pro všechny“.

Dne 2. října od 18h zahájí v Topičově salónu svou sólovou výstavu „Hřbitovní kvítí kvete pro všechny“ český malíř Michal Rapant. Autor je jedním nejvýraznějších malířských talentů z řad  nastupující generace absolventů AVU. Jeho tvorbu jsme v Praze mohli naposledy vidět na začátku roku v Salmovském paláci Národní galerie v rámci výstavy „Možnosti Dialogu“ v konfrontaci s německým velikánem Franzem Westem. V průběhu konání výstavy pak proběhne i křest vůbec prvního autorova katalogu, na kterém spolupracoval i bývalý ředitel Sbírky umění 19. století a klasické moderny v Národní galerii Otto Urban, či několikanásobný laureát ceny o Nejkrásnější knihu roku, grafický designér Štěpán Marko. Výstava potrvá do středy 30. řijna 2019.

„Výstava představí výběr z autorovy aktuální tvorby, ale i průřez toho nejzsádnějšího z autorovy tvorby posledních let. Velkolepý prostor Topičova salonu, přes 200m2 výstavní plochy nám nabízí unikátní příležitost konečně prezentovat autorovu tvorbu v prostorech dostatečně adekvátních velikosti talentu této vycházející hvězdy současné české malby. Nabízí nejen příležitost představit, pro autora tak typické velkoformátové plátna, ale i představit jeho tvorbu v rozsahu, v jakém jsme ji doposud neměli šanci spatřit. Autor je poprávu považován, již od dob svých studijních let za výjimečný a nepřehlédnutelný talent. Jeho kvalit si všiml již při studiích dnes již legendární kurátor R. Adam, který ho zařadil do svého prestižního výběru “Černý koně”. V neposlední řadě pak i O. Urban, který jeho tvorbu na začátku letošního roku zařadil do vyjímečné expozice věnované současnému umění nazvanou “Možnosti Dialogu” a to po boku německého velikána F. Westa, v Salmovskem paláci NG. V průběhu výstavy pak proběhne i křest vůbec prvního autorova katalogu, na kterém se podílel i výše zmíněný O. Urban, či několika cenami ověnčený grafik Š. Marko. Předpokládaný termín křestu je 22. 10. 2019.” Říká kurátor výstavy Martin Varyš.