TZ: Oliver Blohm

Oliver Blohm / 20 x 24 / Galerie Polagraph / Praha / 28. 9. - 31. 12. 2019

Galerie Polagraph Vás zve na výstavu velkoformátových fotografií Olivera Blohma nazvanou 20x24. Oliver Blohm má možnost pracovat na jednom z posledních dochovaných velkoformátových přístrojů určených pro materiál Polaroid 20x24. V Pražském Polagraphu představí průřez svojí portrétní tvorbou na tento zcela unikátní formát.

Oliver Blohm se narodil roku 1987 ve Schwerinu a vyrůstal v malé vesnici v Mecklenburgsku. Obklopen přírodou si vytvořil zvláštní přístup ke vnímání světla a tomu, jak obklopuje, pohlcuje objekty a lidi. O fotografii se zajímal už jako školák, jeho láska k ní se prohloubila během studií ve Wismaru. Právě tady začal experimentovat v temné komoře s alternativními metodami vyvolávání a práce s fotomateriálem. Tato práce ho postupně navedla k různým projektům popojujícím nová media a fotografii. Touha po realizaci teorií a snů Olivera přivádí roku 2011 do Berlína, ten mu poskytuje snadnější přístup k technologickým zdrojům a studiu. Zde se může konečně naplno věnovat hledání a definici své výtvarné identity. Světlo se stává jeho hlavní inspirací i nástrojem, otesává jím rysy portrétovaného a formuje atmosféru díla.

V posledních čtyřech letech se Oliver vyjadřuje prostřednictvím rozměrných formátů 8x10 a 20x24, právě díky nim získává jeho tvorba stále větší ohlas. Jeho práce můžeme najít nejen v mnoha publikacích, ale především galeriích po celém světě. Vystavoval v New Yorské MoMa po boku Gerharda Richtera, George Baselize, Markuse Lüpertze, Ellen von Unwerth a Jacka Whita. Další zlom v jeho tvorbě nastává v letech 2016 a 17. Dostává se mu velké příležitosti předvést svůj umělecký cit ve velké sólové výstavě “Sturm & Zwang” v Berlínském ASUC (A space under construction). Následuje výstava v Bikini Berlin nazvaná POLAROI_ID. Blohm dostal příležitost představit své dílo na více než 700 metrech čtverečních, vznikla tím doposud největší výstava věnovaná instantní fotografii vůbec.

Stává se též operátorem posledních dvou existující fotoaparátů Polaroid určených právě pro formát 20x24. Je též požádán o spolupráci při vytváření a administraci fotografické sekce Documenta 14 v Aténách a Kasselu. V září 2018 se stává spoluzakladatelem a manažerem 20x24 Studio Berlin.

Na výstavě v Polagraphu Oliver představí svůj soubor portrétů právě na tento unikátní velkoformátový Polaroid 20x24.