TZ: V pátek začíná knižní veletrh LITR

V pátek začíná knižní veletrh LITR / Olomouc / 20. 9. - 22. 9. 2019

Od pátku 20. do neděle 22. září 2019 proběhne v podkroví Konviktu Uměleckého centra Univerzity Palackého v Olomouci pátý ročník knižního veletrhu LITR, který se specializuje na autorské a umělecké publikace a jejich prezentaci, ale také na fenomény spojené s nízkonákladovým vydáváním knih nebo časopisů.

Oslava tisku a papíru

Letošní ročník se nese ve stylu oslavy narozenin, tiskařství a papírenského řemesla. Na prodejním veletrhu se prezentují malí a nezávislí nakladatelé, umělci nebo samotní autoři – výtvarníci,

spisovatelé, ilustrátoři či grafičtí designéři. K vidění budou unikátní autorské knihy, dětské i umělecké časopisy, drobné tisky či plakáty a další exkluzivní papírové produkty a umělecké artefakty. Kromě prodejního veletrhu nabízí LITR také bohatý doprovodný program, který zahrnuje prezentace jedinečných knižních počinů, hravé tvůrčí dílny pro děti i dospělé, svébytná hudební vystoupení i výstavy současného umění.

Hlavní program festivalu tvoří prodejní veletrh. V sobotu 21. září od 11:00 do 20:00 a v neděli 22. září od 11:00 do 17:00 se formou vlastních prodejních stánků představí na čtyřicet malých nezávislých nakladatelů, výtvarníků a umělců z celé České republiky, např. nezávislé risografické nakladatelství KudlaPress, studio papíru p a p i d u, dětské nakladatelství Poketo, Meander, skupina ilustrátorů Nýbrž, dětský časopis Raketa, nakladatelství jakost, Ouklejky, Take Take Take, malé papírnictví Gigil a mnoho dalších. Veletrh bude probíhat v podkroví Konviktu Uměleckého centra Univerzity Palackého ve třetím patře.

Papírové narozeniny

Víkendový program LITRu obohatí hned několik workshopů pro děti i dospělé. Během celého veletrhu bude možnost vyzkoušet si techniku slepotisku v průběžné dílně, odkud si návštěvníci odnesou vytlačené narozeninové přání. Mohou se také naučit sítotisk nebo vyrobit vlastní fotoalbum či mramorovaný papír. Série workshopů pro děti Mililitr nabídne techniku malby zlatou barvou, tisk a kresbu na textil nebo výrobu domácího slizu s třpytkami. Vybrané workshopy jsou zpoplatněny částkou 50 Kč za osobu a hradí se v hotovosti na místě. Registrace na workshopy je nutná předem online (do naplnění kapacity). Formulář pro přihlášení na workshopy: http://bit.do/e8HhD .

Návštěvníky v rámci víkendu dále čeká například prezentace výběru soutěže Nejkrásnější české knihy roku, autorské čtení v novém olomouckém knihkupectví Zlatá velryba, vernisáže výstav Matěje Smetany, Markéty Lisé, Lukáše Prokopa a Juliány Chomové, jejichž tvorba je spjata s různými aspekty knižní či textové kultury – Markéta Lisá vystoupí také hudebně jako Kutya, Matěj Smetana se svým projektem Dort, Lukáš Prokop s noisově-ambientním setem pod hlavičkou chasm, everlasting damnation. Páteční hudební večer doplní v Olomouci dobře známá zpěvačka Palma. Každý z večerů pak završí večírek s DJ setem na nádvoří Konviktu.

V sobotu i neděli se přímo v prostoru veletrhu představí několik zajímavých projektů – překladový kulturní magazín Opus, poslední projekty slezské dílny Uutěrky, pražské knihkupectví Take Take Take, soutěž Nejkrásnější české knihy, nebo nově vzniklá knižní událost PhaseBook.