TZ: Vernisáž podzimních výstav v Orlické galerii

Vernisáž podzimních výstav v Orlické galerii / Muzeum a galerie Orlických hor / Rychnov nad Kněžnou / 13. 9. 2019

Již tradičně otevírá podzimní sezónu v Orlické galerii výstava Orlický salon. Ani v letošním roce tomu nebude jinak. V podzimní nabídce Orlické galerie potěší milovníky umění taktéž výstava ze sbírek Nadace Věry Jičínské. Slavnostní vernisáž podzimního cyklu výstav proběhne v pátek 20. září 2019 od 17 hodin v Orlické galerii v II. patře Kolovratského zámku v Rychnově nad Kněžnou.

„Předchozí ročníky Orlického salonu byly různorodě zaměřené, avšak až v tomto roce nabízí možnost nahlédnutí do sbírkového fondu galerie,“ říká na úvod kurátor Orlické galerie Mgr. Vlastislav Tokoš a vzápětí pokračuje v objasnění letošního podtitulu Orlického salonu, který zní „Osobní výběr“.: „Aby výběr z našich sbírek nebyl subjektivně jednostranný, oslovili jsme několik osob z řad profesních znalců, ale také samotných výtvarníků či a laiků. Ti mohli z našich depozitářů vybírat ta díla, která je zaujala či jiným způsobem oslovila. Vznikla tak pozoruhodná a rozmanitá kolekce obrazů, kreseb, grafik a plastik“.

Mezi oslovené, kteří měli možnost nahlédnout do galerijního depozitáře, patří Mgr. Jana Drejslová, místostarostka města Rychnov nad Kněžnou, Ludmila Cabalková, vedoucí Odboru školství, kultury, mládeže a tělovýchovy města Rychnov nad Kněžnou, MgA. Václava Henclová, pedagožka dějin umění na Střední průmyslové škole Otty Wichterleho v Hronově, Mgr. Lucie Panrácová, ředitelka Galerie města Trutnov, PhDr. Jana Cermanová, PhD., vedoucí Galerie plastik Městského muzea a galerie plastik Hořice, malíř a básník MgA. Vladimír Hanuš a v neposlední řadě i PhDr. Karel Jaroš, dlouholetý pracovník kurátor Muzea Orlickéa galerie Orlických hor v Rychnově nad Kněžnou.

Vybrána byla zajímavá díla známých autorů, mezi které patří například jako Antonín Střížka, Bedřich Piskač, Vladimír Komárek, Antonín Hudeček, Jan Slavíček, Oldřich Hlavsa, ale nejenom ta. a další. „Mezi vybranými umělci se objevují i ti pozapomenuti nebo málo vystavováni. Jejich tvorba však jistě stojí za připomenutí. Jmenovitě mohu zmínit Josefa Hlinomaze, Jiřího Radu, Vendy Truhlářovou, Václava Hrbka, Radoše Cvrčka, Zdenku Fibichovou a mnohé další,“ upozorňuje V. Tokoš. Ke svému výběru oslovené osobnosti vždy napsaly, dle svých možností, stručný komentář, krátký verš či asociativní sousloví. Tuto možnost budou mít i samotní návštěvníci, kdy si takový komentář budou moci sami pro sebe taktéž napsat.

Letošní druhá podzimní výstava Orlické galerie byla vytvořena z obrazové sbírky Nadačního fondu Věry Jičínské. Tvorba, ale také osoba, této významné české malířky je návštěvníkům dobře známa. Avšak komplexní prezentace jistě nejen milovníky díla Věry Jičínské překvapí. „Nadační fond Věry Jičínské byl založen v roce 2015 manželi Danou Laichterovou – Gornerovou a Jiřím Gornerem, kteří od konce 60. let 20. století žijí v USA. Založením nadace chtěla paní Dana, sama výtvarnice, ale především dcera Věry Jičínské, podpořit proces popularizace díla své maminky a podpořit badatelskou práci těch, kteří se o dílo této pozoruhodné postavy českého výtvarného umění zajímají,“ uvádí PhDr. Karel Jaroš. Hlavním posláním nadace je tedy především popularizace malířského díla Věry Jičínské doma, ale i v zemích, kde tato umělkyně působila, a to skrze výstavy, ale i například publikace. Nadace navázala taktéž zahraniční spolupráci s obdobnou nadací učitele Věry Jičínské, André Lhoty, ve Francii a se společností žáků tohoto velmi proslulého učitele, který působil celosvětově.

Právě prezentovaná sbírková činnost Nadace Věry Jičínské je pro veřejnost skoro neznámá. Na nové výstavě v Orlické galerii bude tak představena kolekce dvou desítek prací, vymezených léty 1926 – 1960, obsahující malby, kresby, grafiky, ale také fotografie. „Ve sbírkách nadace nalezneme zátiší se zřetelným vlivem André Lhoty, akt Lýdie Wisiakové z roku 1929, ale například též náměty z Prahy a Orlických hor z čtyřicátých a padesátých let minulého století. V souboru děl se nachází i několik obrazů, o nichž se badatelé domnívali, že jsou ztracené. Důraz je kladem také na péči o kondici sbírky. Všechny práce prošly restaurátorským ateliérem a většina fondu dostala novou adjustaci,“ doplňuje K. Jaroš.

Během podzimní výstavní sezóny dojde také k rozšíření stálé expozice, a to do chodeb východního a západního křídla druhého patra Kolowratského zámku, kde se Orlická galerie nachází. Milovníci umění a nejen oni budou jistě tento podzim touto nabídkou mile potěšeni.

Výstavy „Orlický salon´19: Osobní výběr“ a „Obrazová sbírka Nadačního fondu Věry Jičínské“ budou otevřeny od 21. září do 27. října 2019. Prostory Orlické galerie je možné navštívit v září po celý týden od 9 do 17 hodin a v říjnu ve stejný čas již mimo pondělí.