TZ: Festival NORMA se vrací do ostravského Bauhausu

Festival NORMA se vrací do ostravského Bauhausu / PLATO Ostrava / Ostrava / 12. 9. 2019

Čtvrtý ročník festivalu autorského divadla a současného umění NORMA proběhne v ostravské městské galerii PLATO, která sídlí v prostorách bývalé budovy hobbymarketu Bauhaus, ve dnech 8. a 9. listopadu. V divadelních inscenacích a performancích se propojuje divadlo s výtvarným uměním, a i tři jevištní scény budou stát přímo mezi uměleckými díly. Letošní ročník NORMY staví do popředí téma žen a ženskosti. Na festivalu se představí celkem osm oceňovaných mezinárodních produkcí z Itálie, Španělska, Polska i dalších evropských zemí.

Festival pořádá pražské divadlo Studio Hrdinů a ostravská městská galerie PLATO. Na festivalu se tak pravidelně setkávají stovky návštěvníků současného divadla i výtvarného umění z celé republiky. Jednotlivá představení se budou odehrávat přímo v galerijním prostoru mezi výstavními exponáty. Tvůrci budou cíleně pracovat se třemi scénami a vstupním vchodem, do dění zakomponují například i Stage, jednu z funkčních galerijních zón a uměleckých děl.

Hlavním tématem letošního ročníku se stává žena, se kterou úzce souvisí citlivost, sexualita, angažovanost nebo společenská kritika. Festival ale podle hlavního dramaturga Jana Horáka nemá feministické ambice, nesnaží se něco generalizovat. „To, že jsem dramaturgii soustředil na ženské autorky, vychází především z toho, že prostě dělají velmi zajímavé věci, které zároveň nezůstávají uzavřené jen v ženském světě.  Záměrně nezdůrazňuji feministický rozměr, protože vnímám spíš jakousi archetypálnost jednotlivých témat a přístupů,“ komentuje Jan Horák.

Mezi nejočekávanější představení patří Seeking Unicorns autorky Chiary Bersani, držitelky prestižního ocenění UBU pro herce a performery do 35 let a nově také ceny Total Theater Awards 2019 v kategorii Tanec. Italská performerka v autorském představení ztělesňuje imaginárního jednorožce. Autorka trpí střední formou nemoci osteogenesis imperfecta. Bájné zvíře ztvárňuje z pohledu své vlastní tělesné konstituce a zároveň vědomě pracuje s předsudky a citlivostí publika.

Dramaturgie festivalu se z většiny zaměřuje na autorská monodramata, ve kterých tvůrci reflektují dění každodenního života i témata jako jsou sociální sítě, rasismus nebo válka. V inscenacích se představí oceňovaní autoři ze Španělska, Polska, Chorvatska i České republiky. Součástí festivalu bude také instalace vizuální umělkyně Johany Střížkové.

Dramaturg divákům doporučuje navštívit všech osm představení během obou dní, ty spolu totiž tvoří jeden dramaturgický celek. „Většina představení není delší než hodinu. První den je koncipovaný tak aby měl energeticky stoupající tendenci a druhý naopak, takže na závěr dojdeme až k určitě kontemplaci. Nechci ale záměrně oba dny pojmenovávat, protože bych chtěl interpretaci nechat na divákovi a jeho imaginaci.,“ doplňuje Horák.

Více informací včetně programu festivalu najdete na www.festivalnorma.cz