TZ: Vladimír Vondráček

Vladimír Vondráček / Tour de exotique / Fotografická galerie Fiducia / Ostrava / 13. 9. - 11. 10. 2019

Není podstatné kdo je autorem fotografií které máte před sebou. Čím pohledem sledujete závodní kariéru cyklistického reprezentanta Vladimíra Vondráčka.Nejde o osobní výpověď nebo umělecké vyjádření, ale o zachycení cest, závodů a cyklistického života, dokument, jehož smyslem je podělit se o prožité s druhými, včetně nás samých v odstupu času. Pohled, který se nám zde nabízí, je pohledem fotoaparátu, který koloval z ruky do ruky, jen aby zachytil, co jsme nemohli vidět nebo nedokázali uchovat v paměti. Pouze klasický fotoaparát nám totiž ukazuje, jak nás vidí přátelé, lidé, kteří o nás mají starost a kterým stojíme za pozornost.

K celému projektu byla na konci roku 2017 vydána kniha Vladimír Vondráček 1972 – 1979, nakladatelstvím Take Take Take společně s B magazínem.

Vladimír Vondráček (1949), olympionik, československý reprezentant v silniční cyklistice, bronzový medailista z časovky družstev na 100 km na mistrovství světa v roce 1975. Všechny fotografie jsou z osobního archívu Vladimíra Vondráčka a zachycují život cyklisty na vrcholu kariéry v letech 1972 – 1979. Barevné fotografie jsou foceny na jeho fotoaparátech, ať už jím, nebo jeho týmovými kolegy, kamarády, lidmi okolo, černobílé pak často obdržel po závodech jako dar od různých, mnohdy neznámých fotografů.