TZ: Umění v kině se vrací s filmy o Gauguinovi, Tintorettovi a Ermitáži

Umění v kině se vrací s filmy o Gauguinovi, Tintorettovi a Ermitáži / Praha / 10. 9. 2019

Uhrančivá dramata z výtvarného světa znovu na plátnech kin! Umění v kině se vrací i na podzim 2019 a tentokrát přiblíží život benátského divocha Tintoretta a životního rebela Paula Gauguina a odhalí obrovské sbírky proslulé petrohradské Ermitáže. Cyklus začíná už 7. října 2019!

Podzimní sérii filmů z uměleckého světa zahájí dobrodružná výprava v obrazech. Gauguin na Tahiti – ztracený ráj přiblíží cestu francouzského umělce, který zanechal svůj život v Marseille a vydal se do Polynésie poznat to, odkud pocházíme, kdo jsme a kam směřujeme. Objevil ráj na Zemi, který umí být sice krutý, ale jeho barvy jsou výraznější – a s nimi i lidské prožitky.

Poutavý dokumentární snímek zavede diváky na místa, která si Paul Gauguin zvolil za svůj domov a která mu pomohla najít nový směr pro západní umění. Propojí je s prostory, jež se staly domovem jeho mistrovských děl, ať už je to Metropolitní muzeum umění v New Yorku, Institut umění v Chicagu nebo Národní galerie ve Washingtonu.

Rok 2019 je také rokem pěti set let výročí od narození italského umělce, kterého Jean-Paul Sartre nazval první filmařem v historii a jehož kariéru David Bowie přirovnal k předchůdci rockových hvězd. V listopadu uváděný Tintoretto – rebel z Benátek sleduje vzestup tohoto bouřliváka a nevypočitatelného génia, který se podílel na kulturním rozkvětu města, jehož opuštěné ulice a kanály v 16. století zaplavovala těla obětí morové epidemie. Přesto ho Tintoretto nikdy neopustil. Životem skvělého nekonvenčního malíře provází hlas oceňované herečky Heleny Bonham Carter.

V prosinci uzavře podzimní cyklus Ermitáž – síla umění. Trojnásobný držitel evropské ceny pro nejlepšího herce Toni Servillo ve snímku provází příběhy, které pamatují chodby tohoto majestátního komplexu budov, i ty, které vycházejí z událostí, k nimž za dobu jeho existence docházelo v blízkých ulicích Petrohradu. Před očima diváků se ve své neskonalé kráse rozprostírá jedna z nejnavštěvovanějších a nejmilovanějších muzejních sbírek na světě.

GAUGUIN NA TAHITI

ZTRACENÝ RÁJ 

(Itálie, 2019, 87 minut)

Z rájů na Tahiti a Markézách až do nejslavnějších muzeí v amerických metropolích. Příběh geniálního malíře i celoživotního rebela Paula Gauguina přibližuje nový snímek Gauguin na Tahiti – ztracený ráj. Touha po svobodě a poznání přivedla talentovaného umělce až na druhý konec světa, aby nakonec zemřel všemi opuštěný v odlehlé vesnici Hiva Oa. Jeho životní osud i dílo nyní uchovávají nejslavnější muzea – Metropolitní muzeum umění v New Yorku, Institut umění v Chicagu, Národní galerie ve Washingtonu nebo Muzeum výtvarného umění v Bostonu.

„Zavírám oči, abych viděl.“ – Paul Gauguin

V kinech od 7. 10. 2019

TINTORETTO

REBEL Z BENÁTEK 

(Itálie, 2019, 95 minut)

Dokumentární film Tintoretto připomíná nedávných 500 let od narození slavného benátského rodáka a jednoho z největších jmen italské renesance. Hlas Heleny Bonham Carter (Králova řeč, Klub rváčů, série Harry Potter aj.) přibližuje malířův nespoutaný život a jeho impozantní dílo i soupeření s dalšími umělci. Snímek také odhaluje, jak se v Tintorettově tvorbě obtiskla morová rána, která slavné město zasáhla uprostřed umělcova nejsilnějšího období.

„První rocková hvězda svého druhu.“ – David Bowie

„První filmový režisér v historii.“ – Jean Paul Sartre

V kinech od 4. 11. 2019

ERMITÁŽ

SÍLA UMĚNÍ

(Itálie, 2019, 90 minut)

Jedno z nejslavnějších a nejnavštěvovanějších muzeí na světě – to je Ermitáž uprostřed magického Petrohradu. Film Ermitáž – síla umění vypráví velký příběh, který se za 250 let odehrál na chodbách muzea i v ulicích města. Toni Servillo (Velká nádhera) přibližuje historii na pozadí napoleonských válek, revoluce v roce 1917 i totalitní éry ve 20. století až do současnosti. Ve sbírkách Ermitáže se ukrývají díla Rembrandta, Raffaela, da Vinciho, El Greca nebo Caravaggia, které film přibližuje vůbec poprvé ve vysokém rozlišení na velkém plátně.

V kinech od 2. 12. 2019