Kunsthalle Praha bude spravovat léta budovanou sbírku Zemanových

10. 9. 2019ČTK Infoservis

Vznikající instituce Kunsthalle Praha převezme ještě v září do správy sbírku manželů Zemanových. Umělecká kolekce, kterou manželé léta budovali a chtěli ji původně věnovat Ústeckému kraji, zahrnuje i díla Emila Filly, Jana Zrzavého či Františka Kupky. Soubor více než 800 exponátů patří mezi nejvýznamnější privátní sbírky v Česku po roce 1989. Kunsthalle Praha slibuje sbírku studovat a zpřístupnit veřejnosti. ČTK to za zakladatele Kunsthalle řekla Nikola Lörinczová. Umělecká hodnota sbírky je nevyčíslitelná, finanční hodnota se odhaduje na 750 milionů Kč.

Eva Kunstová spolu se svým zesnulým manželem Petrem Zemanem vytvořili v uplynulých 40 letech sbírku českého moderního a současného umění. Díky osobním vztahům s umělci se jim podařilo získat i některá velmi vzácná díla českých autorů zejména z druhé poloviny 20. století.

Vedle moderního, poválečného a současného českého umění sbírali manželé Zemanovi také domorodé umění z různých oblastí afrického kontinentu a lidové umění z Nepálu i vybraných evropských regionů.

"Jsme rádi, že můžeme sbírce poskytnout veškerou potřebnou péči a zároveň chceme věnovat maximální úsilí její konzervaci a dalšímu výzkumu. Výstupy tohoto procesu zpřístupníme veřejnosti nejen prostřednictvím publikací a přednášek, ale také digitalizací sbírky. V Kunsthalle Praha se uskuteční výstava věnovaná sběratelskému příběhu manželů Zemanových," uvedla ředitelka Kunsthalle Praha Ivana Goossen.

Kunsthalle Praha je podle ní otevřena jednání a spolupráci s městem Žatec, kde měla být sbírka původně umístěna. Zemanovi totiž chtěli svou sbírku věnovat původně Ústeckému kraji, který už zakoupil pro vystavení děl objekt v Žatci. Vystavení sbírky v chmelařském městě, kde manželé částečně žili, bylo jejich podmínkou smlouvy. Manželé nabídli kraji na 824 převážně malířských a sochařských děl.

Darovací smlouvu schválili zastupitelé v září 2016. V dubnu 2017 dárci stanovili Ústeckému kraji podmínky, které souvisí s budoucí prezentací daru, chtěli, aby v Žatci vznikla pro sbírku nová galerie. Loni počátkem roku zastupitelé neschválili dodatek smlouvy, v němž bylo uvedeno, že pokud do 28. února nebude schválen, celá darovací smlouva padá.

O sbírku poté projevil zájem tehdejší ředitel Národní galerie Praha Jiří Fajt, byl připraven díla pod hlavičkou NGP prezentovat v Žatci. V dubnu však byl odvolán z funkce, Petr Zeman v den jeho odvolání zemřel a vdova dál nechtěla s Národní galerií Praha jednat, uvedl tehdy Fajt.

Kunsthalle Praha jako místo pro umění, kulturu a volný čas vzniká přestavbou bývalé trafostanice na Klárově, otevřít se má v roce 2021.

ČTK | Jakékoliv publikování nebo další šíření obsahu České tiskové kanceláře je bez písemného souhlasu Artalk z.s. zakázáno. ©ČTK