TZ: UMPRUM - The Ornaments of Post-Anthropocene

UMPRUM - The Ornaments of Post-Anthropocene / Ars Electronica / Linz / 5. 9. - 9. 9. 2019

Architektura vznikající pomocí počítačového navrhování, nejnovější stavební technologie vytvářené 3D tiskem a pomocí robotických ramen, takovými projekty se bude letos UMPRUM prezentovat na rakouském veletrhu Ars Electronica. Své nejnovější práce zde představí Ateliér architektury III. 

„Po loňském úspěchu Ateliéru módní tvorby s chytrým oblečením, jsme se rozhodli, že budeme prezentovat projekty Ateliéru architektury III, který svým přístupem, technologiemi a filozofií předbíhá zažité postupy současné architektury. Sleduje vývoj trendů a zároveň využívá nejnovější technologie jak pro navrhování, tak pro samotnou realizaci“, vysvětluje, proč se na veletrhu zabývajícím se elektronikou bude prezentovat na první pohled nesouvisející obor rektor UMPRUM Jindřich Vybíral. Výběr také inspirovalo podtéma festivalu oslavující 100 let Bauhausu.

Expozice The Ornaments of Post-Anthropocene bude prezentovat nejnovější projekty Ateliéru architektury III. V nich se studenti zabývali  potřebami společnosti, novou estetikou, způsobem života i umístěním vznikajících plně robotizovaných a automatizovaných prostorů jako jsou datacentra, sklady, logistické uzly a další. Ve svých plánech řeší i kvalitu života, ekologické aspekty, umístění staveb, snadnou dopravní dostupnost a efektivní využití místa.

Kromě modelů staveb budou mít návštěvníci možnost vidět tvorbu této architektury v praxi. Projekt doktoranda Davida Kovaříka a studentů Adama Vargy, Petry Garajové a Markety Osifové pracuje s tvorbou nových struktur. Pomocí robotického ramene bude přímo na veletrhu vznikat soustava digitálně vyráběných kompozitů využívající jako konstrukční prvek uhlíkové vlákno a montážní pěnu. Petra Sochůrková s Danielem Svitákem budou na místě vytvářet nové konstrukce a testovat betonářské technologie. Pomocí 3D tisku realizují speciální bednění pro beton, které se následně stane součástí stavby.

„S tímto přístupem vzniká i nová estetika, struktury, konstrukce a komponenty. Cílem našich studentů je nejen na ně přicházet, ale i je testovat a realizovat“, říkají vedoucí Ateliéru architektury III a kurátoři expozice prof. Imrich Vaško a Shota Tsikoliya. Důkazem, že se jejich vize daří převádět v realitu je například realizace střešního pavilonu v obytném komplexu Čerešně v Bratislavě nebo připravovaná stavba zastávky MHD.

Výstava The Ornaments of Post-Anthropocene na Ars Electronica diváky podrobně seznámí s architekturou výpočetního navrhování a jejími možnostmi. Podrobné informace také bude možné načerpat v katalogu, který seznámí nejen s ateliérem, ale i podrobně s jednotlivými projekty, jejich výjimečností a možným uplatněním.

Veletrh Ars Electronica se koná od 5. do 9. září 2019.